📦 Bestel vandaag en profiteer van GRATIS verzending 📦

Zo Maak Je Het Lekkerste Broodje Falafel

Tegenwoordig zijn er veel verschillende vleesvervangers. Zo kan je kiezen uit tofu, tempeh, vegan vlees en nog veel meer.

Naar mijn mening is een vegan dieet in 2021 een stuk makkelijker te volgen dan 10 jaar terug…

Maar er is één vleesvervanger die ik verreweg het lekkerste vind en dit is…

Falafel!

Het water loopt me in de mond wanneer ik eraan denk, zo lekker vind ik het. 

En een voordeel van falafel is dat het bij veel verschillende gerechten past. Zo kan je er broodjes, wraps en saté van maken, maar je kan ze ook lekker gewoon als snack eten.

Zelf ben ik een fan om falafel broodjes te maken met pita brood. 

Zoals je waarschijnlijk al kan raden heb ik veel verschillende recepten uitgeprobeerd en mijn favoriet ga ik vandaag met jou delen!

Maar eerst…

Wat is falafel en waar komt het vandaan?

Falafel bestaat uit gefrituurde balletjes van kikkererwten en/of tuinbonen.

Als je had gedacht dat dit nog niet zo lang wordt gegeten, dan zit je enorm fout… Falafel bestaat namelijk al eeuwen!

Waar falafel precies vandaan komt is niet helemaal zeker, maar er is een grote kans dat het uit Egypte komt…  

Het verhaal vertelt dat falafel vanuit de Egyptische stad Alexandria naar overige gebieden in het Midden-Oosten werd geëxporteerd. Zo is falafel in de Levant, het geografische gebied ten oosten van de Middellandse zee, beland waar kikkererwten tuinbonen vervingen.

Wat Is Falafel En Waar Komt Het Vandaan?

Is falafel gezond?

Nee, naar mijn mening niet…

Zoals we hierboven hadden besproken bestaat falafel uit gefrituurde balletjes van kikkererwten en/of tuinbonen.

En je kan misschien al raden dat dit niet het beste is om te eten, vooral vanwege de hoge hoeveelheid calorieën. Als je zou willen afvallen of als je hiermee bezig bent, dan zou ik gefrituurde falafel niet aanraden.

Is Falafel Gezond?

Maar…

Falafel is daarentegen wel rijk aan verschillende belangrijke micronutriënten. Zo bevat 100 gram falafel 94% van je dagelijkse vitamine B6 behoefte. Daarnaast is falafel een goede bron van ijzer en plantaardige eiwitten!

Wil jij van deze gezonde micronutriënten profiteren zonder dat je je zorgen hoeft te maken om een vette frituur?

Dan heb ik goed nieuws voor je! 

In de blog van volgende week deel ik met jou hoe je gezonde falafel kan maken, zonder daarbij te hoeven frituren. En ja, het smaakt minstens even goed!

Maar nu eerst, het recept van het lekkerste broodje falafel…

Ingrediënten

  • Falafel
  • Trostomaten
  • Komkommer
  • Rode ui
  • Avocado
  • IJsbergsla
  • Tahinisaus
  • Sambal oelek
  • Grote pitabroodjes

Wat hebben we nodig 

  • Een koekenpan voor de falafel broodjes
  • Een wokpan 

Bereidingswijze 

  1. Als eerste gaan we de falafel maken. Hoe je dit het best kan maken behandelen in de volgende blog
  2. In de tussentijd gaan we alle groentes in stukken snijden en wokken we de rode ui
  3. Nu is het tijd om de pitabroodjes te bakken, hiervoor gebruiken we een wokpan. Voor dit recept gebruik ik voorgebakken pita broodjes, puur voor het gemak
  4. Zodra de pitabroodjes een lekker bruin kleurtje hebben en de falafel ook klaar is, is het tijd om de broodjes te vullen
  5. Snij een pita broodje doormidden en maak de binnenkant voorzichtig open. Het pitabroodje moet een soort portemonnee worden waar we zo alles in kunnen stoppen
  6. Doe als eerste de Tahinisaus in het broodje en eventueel de sambal oelek daarbij, als je van pit houdt
  7. Plaats vervolgens 2 falafel ballen (afhankelijk van de grootte) in het pitabroodje en voeg hierna de groentes toe en als laatst de ijsbergsla
  8. Aan tafel! De falafel pitabroodjes zijn klaar, tijd om te smullen!

Recept Pita Falafel Broodjes

En, hoe smaakte het?

Heb je dit falafel recept uitgeprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt, Laat het in de comments weten!

Ken jij ook een falafel gek? Deel dit recept met hem of haar :)!

1 reactie

  • Milou

    Leuke blog met alweer een heerlijk recept voor falafel dat inderdaad een lekker vegetarisch en voedzaam gerecht is. Gefrituurd hoeft niet per definitie ongezond te zijn, mits je maar de juiste olie gebruikt. Maar ik wacht ook even de blog van volgende week af voordat ik ik beslis welke van de twee recepten ik ga gebruiken. Zelf vind ik zelfgemaakte knoflooksaus erg lekker bij falafel en met een volkoren pita broodjes die ook verkrijgbaar zijn in de meeste supermarkten.
    Ook interessant vind ik dat jullie vaak enige achtergrondinformatie verstrekken wat het ook nog leerzaam maakt. Een win-win situatie voor mij!

Laat een reactie achter

GRATIS verzending
Volg je bestelling
Snelle klantenservice
100% Tevredenheidsgarantie