📦 Bestel vandaag en profiteer van GRATIS verzending 📦

Zo Maak Je Falafel Gezond En Lekker

Wil jij van falafel kunnen genieten zonder dat je je zorgen hoeft te maken om je gewicht?

Zo ja, dan ben je aan het juiste adres! 

In de blog van vorige week beantwoordde ik de vraag of falafel gezond is of niet. Maar helaas wordt de meeste falafel ongezond gemaakt… 

Dit komt doordat falafel traditioneel gefrituurd wordt…

En zoals je ongetwijfeld weet is frituren niet de meest gezonde keuze. 

Maar…

Met dit recept kan jij van overheerlijke falafel blijven genieten zonder dat je daarbij hoeft te frituren!

En…

Dit zelfgemaakte recept vinden ik en vele anderen ook nog eens veel lekkerder dan de gefrituurde of kant en klare variant! 

Hoe maak je falafel gezond?

Als eerste bergen we de frituurpan op, deze hebben we nu niet nodig. Het is aan te raden om hem weg te doen en helemaal niet meer te gebruiken.

Oké, maar wat gebruiken we als alternatief? Een oven, een koekenpan?

Nee, geen van bovenstaande…

We gaan een airfryer gebruiken!

Hiermee kunnen we falafel met hete lucht “frituren”.

En zoals je ongetwijfeld al kan raden, heeft dit meerdere gezondheidsvoordelen…

Zo zorgt een airfryer er niet alleen voor dat je sneller kan afvallen, vanwege de absentie van frituurvet, maar je hebt ook minder kans op kanker!

Dit komt doordat je bij een airfryer minder kans hebt om acrylamide in je lichaam te krijgen. En volgens dit onderzoek verhoogt acrylamide de kans op verschillende soorten kanker, zoals: baarmoeder-, eierstok-, alvlees-, borst- en slokdarmkanker.

Dit willen we natuurlijk absoluut niet hebben!

En hoe ontstaat acrylamide?

Door op hoge temperaturen te frituren of te bakken… 

Acrylamide ontstaat al op temperaturen van 120 °C, maar in veel grotere hoeveelheden vanaf 175 °C. Gelukkig kunnen we met een airfryer op lagere temperaturen veilig falafel maken! 

Op naar het recept…

Hoe maak je falafel gezond?

Ingrediënten

  • Gedroogde kikkererwten
  • Knoflook
  • Een gele ui
  • Koriander
  • Peterselie
  • Komijn
  • Zwarte peper
  • Cayenne peper
  • Volkoren tarwebloem
  • Baking soda
  • Olijfolie

Wat hebben we nodig

  • Een kom
  • Een keukenmachine
  • Een ijsschep
  • Een airfryer

Bereidingswijze 

  1. Begin met stap 1 een dag voordat je de falafel balletjes gaat maken. Het is belangrijk om de gedroogde kikkererwten eerst 24 uur te laten weken in een kom met koud water
  2. Giet nu de kikkererwten af en maak ze goed droog, hier kan je het beste keukenpapier of een theedoek voor gebruiken
  3. Plaats vervolgens alle ingrediënten in de keukenmachine en maal de mix totdat het een stevige, kneedbare structuur heeft. Je wilt hier niet een té zacht mengsel van maken, dus doe deze stap niet te lang
  4. Nu is het tijd om van de falafel, balletjes te maken. Tip: gebruik een ijsschep voor mooie gelijke ronde balletjes
  5. Spray de bakvorm van de airfryer in met olijfolie en bak de falafel balletjes 8 minuten op een temperatuur van 160 °C. Schud het mandje van de airfryer en bak ze nogmaals 8 minuten op een temperatuur van 160 °C
  6. Voilà, de falafel is klaar! Dat wordt smullen!
  7. Tip: gebruik deze zelfgemaakte falafel bij ons broodje falafel recept voor extra smaakgenot!

Recept Zelfgemaakte Falafel

En, hoe heeft het gesmaakt? 

Heb je dit falafel recept uitgeprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt, Laat het in de comments weten!

Ken jij ook een falafel gek? Deel dit recept met hem of haar :)!

3 reacties

  • Milou

    Heb het recept inmiddels gemaakt en het was echt in één woord verrukkelijk! Ik heb het inderdaad met een volkoren pitabroodje gegeten met ijsbergsla erop. Een goede tip van jullie.
    In het recept stonden geen hoeveelheden van de specerijen en kruiden dus dat heb ik naar eigen inzicht ingevuld. Heb behoorlijk wat verse koriander toegevoegd want dat is een absolute must in falafel vind ik. En hoewel ik ook gek ben op komijn heb ik dit met mate gebruikt want het wordt al snel te overheersend en kan bitter smaken in te grote hoeveelheden. Ook heb ik zelfgemaakte tzatziki met yoghurt, olijfolie, komkommer, citroen erbij gegeten. Tevens wat verse dille hieraan toegevoegd waardoor je de smaak van komkommer nog meer naar boven haalt.
    Nogmaals bedankt voor dit uitdagende recept!


  • Dinner & Cooking

    Leuk om te horen Milou! Je kan dit recept ook prima combineren met de broodjes van vorige week. En, laat ook even weten wat je ervan vond, ik ben benieuwd!


  • Milou

    Kijk hier zat ik nou op te wachten! Vorige week was ook een lekker recept voor falafel maar deze gezondere variant trekt mij veel meer. Dit recept ga ik zeker proberen en misschien in de toekomst ook nog het vorige, al is het alleen maar om toch te kunnen vergelijken. En gelukkig heb ik ook een airfryer dus dat moet een piece of cake zijn. Of liever gezegd in dit geval a piece of falafel. ;-)

Laat een reactie achter

GRATIS verzending
Volg je bestelling
Snelle klantenservice
100% Tevredenheidsgarantie