Zo Maak Je De Lekkerste (Vegan) Kipsaté

Zo Maak Je De Lekkerste (Vegan) Kipsaté

Een barbecue zonder kipsaté is geen barbecue…

Op het moment wanneer ik eraan denk, loopt het water direct in m’n mond. Héérlijk!

Als je onze eerdere blog hebt gelezen over: het vegan barbecue boodschappenlijstje dat jij nodig hebt, dan is het je misschien opgevallen dat kipsaté hier in eerste instantie niet tussen stond.

Dit komt natuurlijk omdat het om een vegan barbecue ging…

Maar!

Natuurlijk kan je kipsaté ook vegan maken en dat wordt ook in deze blog behandeld. ;)

Kleine mededeling: dit recept gaat over kipsaté en daar hoort natuurlijk pindasaus bij. Natuurlijk hebben wij een speciale zelfgemaakte pindasaus, alleen deel ik dit recept niet in deze blog…

Maar geen paniek!

Klik hier voor onze geheime pindasaus recept. :)

Vlees variant 

Kipsaté recept

Ik denk dat ik online wel 100 verschillende manieren voorbij heb zien komen over hoe je saté het ‘beste’ kan maken. Variërend van simpele tot hele ingewikkelde recepten. 

Naar mijn mening en die van mijn familie geldt het toch dat onze voorkeur uitgaan naar de simpelere varianten. 

Iets wat al lekker is hoeven we niet overdreven complex te maken…

Daarom is dit recept lekker simpel en ook nog eens erg lekker!

Ingrediënten 

  • Kipfilet
  • Ketjap
  • Pindaolie
  • Knoflook
  • Sambal oelek
  • Gemalen zwarte peper
  • Kruiden naar smaak

Wat hebben we nodig

  • Satéstokjes
  • Een barbecue of grillpan

Bereidingswijze

  1. Als eerste gaan we de kipfilet in stukjes snijden en de marinade klaarmaken. Voor de marinade mixen we de ketjap met de geraspte teentjes knoflook, pindaolie, sambal oelek en je favoriete kruiden. Voor dit recept hou ik het lekker simpel en gebruik ik zwarte peper. Voeg de blokjes kipfilet vervolgens toe aan de marinade en laat dit een half uurtje marineren, voor extra smaak
  2. In de tussentijd leggen we de satéstokjes in een bak koud water, zodat ze niet verbranden tijdens het grillen. Dit duurt ook ongeveer een half uurtje. Rijg vervolgens de gemarineerde blokjes kipfilet aan de satéprikkers
  3. Nu is het tijd om te grillen! Bak de saté op een barbecue of binnen in een grillpan, ideaal als het geen barbecue weer is. Doe dit totdat de saté gaar en goudbruin is
  4. Aan tafel, de saté is klaar. Serveer de saté met onze pindasaus, dat wordt smullen! 

Vegan variant

Vegan tempeh saté recept

In tegenstelling tot de vlees variant, heeft de vegan variant meer ingrediënten nodig. Als vleesvervanger gebruiken we tempeh en dit moeten we flink marineren, anders heeft het niet veel smaak…

Maar met de marinade die we gaan gebruiken, is het net zo lekker!

Ingrediënten

  • Tempeh
  • Ketjap
  • Sojasaus
  • Sambal oelek
  • Pindaolie
  • Limoen
  • Knoflook
  • Gemalen zwarte peper
  • Kruiden naar smaak

Wat hebben we nodig 

  • Satéstokjes
  • Een barbecue of grillpan 

Bereidingswijze

  1. Snijd de tempeh als eerste in blokjes. Voor de marinade mixen we de ketjap met sojasaus, sambal oelek, pindaolie, limoen, de geraspte teentjes knoflook, zwarte peper en je favoriete kruiden. Voeg de blokjes tempeh vervolgens toe aan de marinade en laat dit een half uurtje marineren, voor extra smaak
  2. In de tussentijd leggen we de satéstokjes in een bak koud water, zodat ze niet verbranden tijdens het grillen. Dit duurt ook ongeveer een half uurtje. Rijg vervolgens de gemarineerde blokjes tempeh aan de satéprikkers
  3. Nu is het tijd om te grillen! Bak de saté op een barbecue of binnen in een grillpan, ideaal als het geen barbecue weer is. Doe dit totdat de saté gaar en goudbruin is
  4. Serveer de saté met onze pindasaus. Eet smakelijk!

En, hoe smaakten ze?

Heb je dit (vegan) kipsate recept uitgeprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt, Laat het in de comments weten of jij voor de vlees of vegan variant ben gegaan!

Wie is ook zo’n saté gek? Deel dit recept met hem of haar :)!

5 reacties

Allen
Uiteraard is dit zeer smaakvol.
Zo is het leuk om met vegan saté stukjes ook een roti met tempel en sperziebonen te maken.

Robbin

Hi Karel, fijn om te horen dat je van de blog hebt genoten. Natuurlijk ben je vrij om voor de vlees variant te gaan.
Dat heeft te maken met het aantal aanvragen die wij ontvangen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat iedereen van onze blogs kan genieten.

Dinner & Cooking

Hey Milou, tempeh heeft inderdaad een wat zachtere structuur. Je kan vegan saté ook van tofu maken, i.p.v. tempeh. De kipstukjes van de Vegetarische Slager is ook erg lekker, maar niet even gezond als tempeh…

Dinner & Cooking

Eindelijk zag ik nu een recept over echte saté van vlees en niet die veganistische recepten. Daarom wilde ik een keer reageren want ik werd hier wel blij van. Geef mij maar een goed stuk vlees in plaats van dat konijnenvoer. En dan is tempeh nog wel een dieptepunt want dit krijg ik absoluut niet weggewerkt.
Maar eigenlijk wil ik vragen of deze blogs alleen op vegans zijn gericht of komen er ook nog recepten met vlees in toekomst? Dat wilde ik even weten.

Karel

Lekker recept van kipsaté en eerlijk gezegd ga ik zelf liever voor de kip variant of varkenshaas versie want tempeh vind ik nogal weeïg en zompig. Dan liever nog vegan saté van soja die je op dezelfde manier kunt marineren als in bovenstaand recept voor de tempeh.
Als je het nog makkelijker wilt maken kun je ook kipstuckjes van de Vegetarische Slager gebruiken en aan een satéprikker rijgen. Die hebben een lekkere stevige structuur en zijn echt goed te eten.

Milou

Reactie plaatsen