📦 Bestel vandaag en profiteer van GRATIS verzending 📦

Zo Kook Je Het Perfecte Ei

Kook jij jouw eieren juist altijd te lang of te kort?

Zo ja, dan heb ik goed nieuws voor je! 

Vandaag leer ik jou hoe jij ALTIJD het perfecte eitje kan koken. 

En misschien denk je al dat het perfecte eitje niet bestaat omdat de ene van een zachtgekookt eitje houdt en de ander van een hardgekookt eitje…

Dat is ook zeker waar en daarom vertel ik je hoe je beide kan maken!

Waarom je gekookte eieren moet eten

De meeste mensen weten gelukkig al dat gekookte eieren erg goed voor je zijn, anders zou je dit ook niet lezen…

Maar als je nog niet weet waarom het eten van eieren zo goed voor je is, dan leg ik hier alles uit wat je moet weten.

Het verschil tussen een zachtgekookt ei en een hardgekookt ei

We weten allemaal wel dat een zachtgekookt ei en een hardgekookt ei van elkaar verschillen…

De ene kook je korter, de ander langer…

Maar verschillen ze ook qua gezondheidsvoordelen en kan je de ene beter dus beter eten dan de ander?

Beide varianten hebben vele gezondheidsvoordelen, dus op het gebied van micro nutriënten zijn er weinig verschillen.

Maar…

De ene is wel veiliger dan de ander…

Dit heeft te maken met de salmonellabacterie.

Doordat je een hardgekookt ei langer kookt, maak je ook minder kans om deze besmettelijke darmziekte te pakken. 

Maar geen paniek!

Bij het eten van zachtgekookte eieren is de kans relatief klein om een darminfectie op te lopen, alleen maak je bij een hardgekookt ei iets minder kans.

Het verschil tussen een zachtgekookt ei en een hardgekookt ei

Gezondheidsvoordelen gekookte eieren

Ik hoop dat ik je hierboven niet heb afgeschrikt om geen zachtgekookte eieren meer te eten, want naar mijn mening wegen de voordelen véél zwaarder dan de risico’s!

Afvallen

Ten eerste kunnen gekookte eieren je helpen met afvallen. Dit komt doordat ze relatief weinig calorieën bevatten en goed vullen. Zo bevat 1 hardgekookt ei slechts 64 kcal! Dit was één van mijn favoriete tussendoortjes/lunch toen ik nog op school zat.

Spiergroei

Zit jij veel in de sportschool en wil jij spiermassa aankomen? Neem een gekookt ei! Gekookte eieren zijn niet alleen laag in calorieën, maar zijn ook een goede bron van eiwitten.

Sterke en gezonde botten

Eieren zijn niet alleen goed voor je spieren, maar ook erg goed voor je botten! Zo zijn eieren rijk aan vitamine D en deze vitamine is verantwoordelijk voor het opnemen van calcium en fosfaat uit je voeding.

Een bron van choline

Choline is een essentiële voedingstof die door je lichaam kan worden aangemaakt. Maar niet iedereen kan dit voldoende aanmaken… Vandaar dat het erg belangrijk is dat je dit via je voeding binnenkrijgt.

Oké, maar wat is choline?

In het kort speelt choline een grote rol bij de ontwikkeling van je hersenen en dus je cognitieve functies! Dus heb je een belangrijk proefwerk, meeting of presentatie? Neem een gekookt ei! 

Genoeg redenen om gekookte eieren te eten!

Maar nu eerst, hoe we het perfecte eitje kunnen koken…

Gezondheidsvoordelen gekookte eieren

Zo kook je het perfecte zachtgekookte eitje 

  1. Als eerste brengen we water aan de kook, hiervoor gebruik ik een steelpan
  2. Strooi er snufje zout doorheen, hierdoor blijven je eieren heel tijdens het koken
  3. Zodra het water kookt leggen we de eitjes in de pan. Voor mijn ideale zachtgekookte ei wachten we 6 minuten, gebruik hiervoor een timer. Let op, dit geldt alleen voor large (L) eieren
  4. Zijn de 6 minuten voorbij? Mooi, nu plaatsen we de eieren in een bak met ijswater, zodat de eieren niet langer door blijven koken
  5. Laat ze één minuut afkoelen en voilà, het perfecte zachtgekookte ei is klaar. Eet smakelijk!

Zo kook je het perfecte zachtgekookte eitje

Zo kook je het perfecte hardgekookte eitje

Nu we weten hoe we het perfecte zachtgekookt eitje moeten maken, is het perfecte hardgekookt eitje koken heel simpel.

De stappen zijn namelijk precies hetzelfde, het enige verschil ligt in de kooktijd… In plaats van dat we een eitje 6 minuten in kokend water leggen, is dit nu 12 minuten. Ook dit geldt weer voor large eieren. Kook jij kleinere eieren? Dan is de kooktijd ook iets korter. 

Zo kook je het perfecte hardgekookte eitje

Wat vind jij lekkerder 

Heb jij op mijn manier jouw eitje gekookt? Dan ben ik heel benieuwd wat je ervan vond! 

Misschien heb je wel beide varianten geprobeerd! Dan ben ik ook erg benieuwd welke jouw favoriet is, een zachtgekookt ei of een hardgekookt ei? Deel jouw mening in de reacties!

Een zachtgekookt ei of een hardgekookt ei?

2 reacties

  • Dinner & Cooking

    Hi Milou, fijn om te horen dat je van de blog hebt genoten! Leuk dat je jouw methode ook met ons deelt, die gaan we zeker ook eens een keer proberen ;)


  • Milou

    Erg leuke en informatieve blog. Inderdaad zijn eieren niet alleen lekker maar ook erg gezond en voedzaam. Een zachtgekookt ei vind ik erg smakelijk maar moet je wel warm eten terwijl ik een hardgekookt ei ook koud kan eten en eigenlijk koud lekkerder vind dan warm. Bovendien zijn eieren erg vullend en stillen prima de honger omdat het goede bronnen zijn eiwitten zijn en zelfs hoogwaardige vitamine bommetjes zijn. Eiwitten geven langer een gevuld gevoel dan koolhydraten en vetten, dus ook goed als je wilt afvallen.
    Ik heb zelf uitgevogeld hoe je een perfect zachtgekookt ei in een zo kort mogelijke tijd kunt koken om minder energie te gebruiken. Je zet de eieren met koud water op en zodra het water kookt zet je het gas uit en wacht je 75 seconden en haal je ze eruit. Even afspoelen onder de koude kraan en zo heb je erg snel en energiezuinig een zacht eitje!

Laat een reactie achter

GRATIS verzending
Volg je bestelling
Snelle klantenservice
100% Tevredenheidsgarantie