Wat Is Ghee En Hoe Kan Je Dit Maken?

Wat Is Ghee En Hoe Kan Je Dit Maken?

Vandaag gaan we voor goud!

En niet zo maar goud, nee… 

Vandaag gaan we het namelijk hebben over het vloeibare goud, genaamd ghee, en hoe je dit zelf thuis kan maken! 

Het is namelijk stukken goedkoper om het zelf te maken dan om het kant en klaar te kopen!

En nee, het is absoluut niet moeilijk… 

Jij kan dit dus ook!

Ghee, Het Vloeibare Goud

Wat is ghee en waar komt het vandaan?

Misschien heb je wel eens eerder over ghee gehoord, maar wat is het nu precies?

Ghee is een vorm van geklaarde boter waarvan al het water en melkpoeder is verwijderd. Hierdoor blijft er nog enkel puur botervet over. Ideaal voor degenen die het keto dieet volgen!

Oorspronkelijk komt ghee uit India en daar wordt het bij veel verschillende gerechten en recepten gebruikt. Ghee heeft namelijk een kookpunt van 250 °C, waardoor je er perfect mee kan koken én frituren.

Hiernaast wordt Ghee ook gebruikt bij Ayurveda, een traditionele Indiase geneeswijze. Zo leert Ayurveda ons dat de consumptie van ghee veel verschillende voordelen biedt, waaronder innerlijke helderheid en een gezonde spijsvertering.

Ghee Olie Bij Ayurveda

Ghee vs geklaarde boter

Oké, maar wat is nou het verschil met geklaarde boter? 

Ghee en geklaarde boter lijken enorm op elkaar, maar toch zijn er een aantal verschillen…

De bereidingswijze van beide producten is vrijwel hetzelfde. Het enige verschil is dat ghee ietsjes langer wordt gekookt, totdat de melkbestanddelen goudbruin van kleur zijn. Hierdoor heeft ghee een meer nootachtige smaak. 

Je kan ghee dus het best gebruiken bij gerechten waar een nootachtige aroma goed bij past. Anders kan je beter voor de meer neutrale geklaarde boter gaan.

Tip: ghee is heerlijk bij verse naan en bij verschillende curry’s, zoals chicken tikka masala

Gezondheidsvoordelen ghee

Ghee bestaat ongeveer 99% uit puur vet en in sommige gevallen zelfs 100%. Als je onze blog over alles wat je over vetten moet weten hebt gelezen, dan weet je dat vetten erg goed voor je zijn, ghee dus ook!

Zo zorgen vetten ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en dat je voor een langere periode meer energie hebt. Ook voor je lichaam is het eten van vetten beter dan het eten van suikers. Zo wordt er minder insuline aangemaakt, waardoor je eerder vet zal verbranden! 

En dit is niet het enige…

Nee, Ghee is ook erg rijk aan omega-3-vetzuren, vitamine A en geconjugeerd linolzuur.

Hierdoor heeft ghee nog meer gezondheidsvoordelen, hier is een aantal:

 • Geklaarde boter werkt cholesterol verlagend
 • Het verbetert je spijsvertering
 • Ghee geeft je voor een langere periode meer energie
 • Het verbetert je cognitieve functies
 • Ghee kan helpen tegen ontstekingen

Gezondheidsvoordelen Ghee

Genoeg redenen om ghee bij het bakken en koken te gebruiken!

Laten we nu verder gaan naar hoe je het zelf kan maken…

Ingrediënten

Oké, dit is oprecht het makkelijkste recept dat ik tot nu toe heb geschreven en ik denk dat dit ook wel zo zal blijven. We hebben namelijk maar één ingrediënt nodig, en dat is:

 • Ongezouten roomboter 

Ja dat klopt, alleen ongezouten roomboter, that’s it…

Wat hebben we verder nodig

 • Een steelpan
 • Een zeef
 • Een kaasdoek
 • Een pot om ghee in te bewaren

Bereidingswijze

 1. Snij de ongezouten roomboter in blokjes en plaats ze in een steelpan. Doordat je ze in stukjes snijdt zal de boter eerder smelten
 2. Laat de pan pruttelen op een laag vuurtje
 3. Op het moment wanneer de boter volledig is gesmolten zullen de eiwitten naar het oppervlak stijgen. Deze haal je vervolgens met een lepel weg
 4. Blijf koken totdat de boter doorzichtig is en het melkpoeder naar de bodem van de pan is gezonken. Nu hebben we geklaarde boter gemaakt
 5. Om ghee te maken koken we het iets langer door totdat de melkbestanddelen onderin de pan goudbruin van kleur zijn. Hierdoor krijgt ghee zijn nootachtige smaak
 6. Met een kaasdoek in een zeef schenken we de ghee in een pot en verwijderen we de laatste melkbestanddelen
 7. Klaar is Kees, we hebben ghee gemaakt! Laat de pot met ghee even afkoelen en stollen. Je kan ghee het best in de koelkast bewaren, maar het kan eventueel ook op kamertemperatuur

Bereidingswijze Ghee

Is ghee vegan?

Een veilig antwoord: nee.

Bij het maken van ghee verwijder je wel het melkpoeder, maar of het 100% caseïne vrij is, kan je nooit helemaal zeker van zijn. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe goed ghee gemaakt wordt…

Wat vind jij van ghee?

Heb jij ghee ook zelf gemaakt? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt! Laat het in de comments weten!

Bij welk gerecht gebruik jij ghee? Laat dat ook hieronder in de reacties weten! ;)

3 reacties

Zoals beloofd nog een reactie op het recept voor ghee. Heb het gisteren inderdaad gemaakt en het was in één woord verrukkelijk! Heerlijk zacht en romig. Ik moet wel bekennen dat ik het met naan brood uit de supermarkt heb gegeten, want ik had te weinig tijd om het zelf te bakken. Maar de ghee compenseerde dat volledig. Dus dar mag de pret niet drukken. ;-)

Milou

Hi Milou, bedankt voor je leuke reactie. Als vegan zou ik inderdaad niet voor ghee gaan, maar een veganistische alternatief.
Leuk! Laat je het ook weten wanneer je het hebt gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt!

Dinner & Cooking

Wederom weer een ontzettend leuke en informatieve blog en ook ook erg passend bij de 2 voorgaande blogs. Ik wist inderdaad niet dat ghee en geklaarde boter iets van elkaar verschillen dus ik leer hier ook zeker van. Maar ghee is duidelijk niet vegan omdat roomboter kortweg een dierlijk product is. Maar ik ben sowieso altijd al een fan van roomboter geweest omdat het een natuurlijk product is en ook goede verzadigde vetten bevat en tevens laurinezuur, dat effectief is tegen schimmels (candida) en verschillende virussen en bacteriën.
Ik ga dit recept zeker binnenkort maken en het lijkt me een hele goede combi met jullie naan brood.

Milou

Reactie plaatsen