Rijst, Dé Oplossing Voor Overgewicht?

Rijst, Dé Oplossing Voor Overgewicht?

Wacht even, lees ik dat goed, rijst de oplossing voor overgewicht?!

Ja, dat heb je goed gelezen!

Maar…

Gingen de blogs in de afgelopen weken er niet over dat je zo min mogelijk koolhydraten moet eten?

Ja en nee…

Als je de blog over de 10 beste tips voor het afvallen hebt gelezen, dan weet je dat niet alle koolhydraten slecht voor je zijn.

En rijst behoort tot deze groep!

Wat is rijst en waar komt het vandaan

Waar komt rijst vandaan?

Eerst is het belangrijk om te weten wat rijst nou precies is en waar het vandaan komt…

Rijst is in het kort het zaadje van de grassoort Oryza.

Van deze grassoort heb je twee varianten, namelijk: een Aziatische en een Afrikaanse variant, waarvan de Aziatische variant het meest bekend is.

China en India zijn de twee landen die verreweg de meeste rijst in de wereld produceren. Naast China en India zijn er meerdere Aziatische landen die ook een enorme hoeveelheid rijst produceren, zoals: Bangladesh, Indonesië en Vietnam. Buiten Azië is Brazilië de grootste rijst producent. 

Voor de productie van rijst is er namelijk veel zon en voldoende water nodig en de hierboven genoemde landen hebben een perfect klimaat hiervoor.

Welke rijstsoorten zijn er

Welke rijstsoorten zijn er?

Rijst is één van de meest populaire voedingsmiddelen in de wereld. Zo werd er in 2019/2020 wereldwijd zelfs 496 miljoen ton rijst gegeten! 

En zoals je ongetwijfeld ook al weet zijn er veel verschillende rijstsoorten, maar hoeveel zijn er nou eigenlijk?

Het precieze aantal is niet bekend, maar er wordt wel gezegd dat er meer dan 40.000 varianten zijn. Ja, 40.000… Een heleboel dus!

Een aantal populaire rijstsoorten zijn:

  • Langgraan rijst
  • Voorgekookte rijst
  • Zilvervliesrijst
  • Basmatirijst
  • Pandan rijst

Rijst in Azië 

Rijst in Azië

Zoals je hierboven leest wordt er enorm veel rijst in Azië geproduceerd, maar zoals je ongetwijfeld al weet wordt er ook enorm veel rijst in Azië gegeten.

Waarschijnlijk heb je ook alle rijst memes over Aziaten voorbij zien komen… Zoals dat Aziaten alleen maar rijst eten en dat ze héél véél van hun rijst houden.

Maar toch hebben de meeste Aziatische landen minder last van overgewicht en obesitas dan Westerse landen!

Hoe komt dat toch? Is rijst de bepalende factor voor een gezond gewicht?

Even voor de duidelijkheid: niet in alle Aziatische regio’s wordt er evenveel rijst gegeten en er zijn ook Aziatische landen die wel in meerdere mate last hebben van overgewicht…

Heeft dit misschien met de hoeveelheid gegeten rijst te maken?

Laten we hier verder naar kijken!

Rijst en overgewicht

Rijst en overgewicht

Als eerste is het interessant om naar de hoeveelheid gegeten rijst te kijken en het effect dat dit heeft op overgewicht.

Dit onderzoek laat zien dat het aantal obesitas gevallen aanzienlijk lager is in landen waar er gemiddeld meer rijst wordt gegeten (150 g /per dag/per persoon), dan in landen waar er gemiddeld minder rijst wordt gegeten (14 g/per dag/per persoon)

Dezelfde onderzoekers vertellen ook dat wereldwijd de obesitas gevallen met 1% kan afnemen, als we gemiddeld iets meer rijst gaan eten (50 g/dag/persoon). 

Zoals je in dit artikel kan zien, is de hoeveelheid geconsumeerde rijst groter in Aziatische landen dan in Westerse landen.  

Dit kan dus een reden zijn waarom de meerderheid van de Aziaten geen last heeft van obesitas. 

Natuurlijk is je voeding niet de enige factor voor een gezond gewicht en hier hebben de onderzoekers ook rekening mee gehouden. Maar toch blijft hetzelfde resultaat terugkomen dat een hogere rijst consumptie voor minder overgewicht zorgt…

Dit geldt niet alleen voor de gezondere rijstvarianten zoals zilvervliesrijst, maar ook voor witte rijst. Zo laat dit onderzoek zien dat er geen positieve correlatie is tussen het eten van witte rijst en obesitas. In andere woorden, het eten van witte rijst is niet de oorzaak van obesitas. 

Dit betekent niet dat je eindeloos witte rijst kan eten. De regel blijft hetzelfde: eet je meer calorieën dan je verbrandt, dan kom je aan.

Conclusie

Rijst helpt tegen overgewicht

Je kan gewoon prima rijst blijven eten en het kan je zeker helpen tegen overgewicht/obesitas!

Een reden waarom rijst minder invloed op obesitas heeft dan tarweproducten, is doordat er in rijst over het algemeen minder vaak ongezonde vetten en suikers aan worden toegevoegd. En is dus ook natuurlijker!

Een andere mogelijke oorzaak is dat je bij het eten van rijst een meer gevuld gevoel hebt dan bij het eten van tarweproducten. En als je minder vaak eet, dan maak je ook minder insuline aan, wat betekent dat je lichaam indirect minder lichaamsvet aanmaakt.

Ook witte rijst lijkt geen negatieve invloed op obesitas te hebben, maar ik zou persoonlijk wel voor een voedzamere variant gaan zoals zilvervliesrijst bijvoorbeeld.

Naar mijn idee kan je rijst zeker blijven eten als je aan intermittent fasting en/of aan het keto dieet. Bij het keto dieet eet je natuurlijk wel minder rijst, omdat het anders geen keto dieet meer is natuurlijk…

Disclaimer

LET OP!

Ik ben geen dokter of arts en deze blog is ook niet bedoeld als vervanging voor diensten of informatie van getrainde professionals.

Het gebruik en/of toepassen van deze informatie is volledig jouw eigen verantwoordelijkheid.

4 reacties

Hoi Milou, het een keer proberen kan nooit kwaad. En voldoende water drinken kan je zeker hierbij helpen!

Dinner & Cooking

Eerlijk gezegd heb ik rijst nog niet geprobeerd tegen rimpels of roodheid, Haha daar ben ik waarschijnlijk al te oud voor om daar nog iets tegen te beginnen!
De binnenkant van een bananenschil werkt trouwens ook tegen rimpels en een droge huid. Dat doe ik wel vaak (omdat ik toch dagelijks een banaan eet) en het voelt inderdaad verzachtend en kalmerend.

Milou

Hey Milou, leuk om te lezen dat je weer iets nieuws hebt geleerd! Zilvervlies rijst is een hele goede én gezonde keuze, heel goed dat je dit eet.
Dat kan zeker waar zijn. Een iets wat zeker is, is dat rijst geen negatief effect op je lichaam heeft.
Bedankt voor het leuke weetje! Heb je het toevallig zelf ook al geprobeerd? En zo ja, wat zijn jouw ervaringen?

Dinner & Cooking

Weer een leerzame en interessante blog van jullie over rijst. Zelf eet ik niet zo vaak rijst maar als ik het eet kies ik inderdaad liever voor de volkoren variant dus zilvervliesrijst. Voor mij is het nieuw dat witte rijst ook werkt tegen obesitas en beter is dan tarwe, dus ik steek hier zeker iets van op. Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat mensen die rijst eten gezondere producten zoals groente en mager vlees of vis hierbij eten, in plaats van vette en vleesrijke sauzen met gehakt en gerechten bij de pasta.
Wel weet ik dat sommige rijst (met name bruine of wilde rijst) ook goed is tegen rimpels en roodheid als je het op de huid smeert.

Milou

Reactie plaatsen