Keto Dieet Voor Beginners

Keto Dieet Voor Beginners

Heb je alles geprobeerd, maar gaan die laatste paar kilo’s er toch niet vanaf?

Dan wil ik je eerst een vraag stellen: hoeveel koolhydraten eet je op dit moment?

Koolhydraten? Wat heeft dat er precies mee te maken…

Het gaat toch alleen om calorieën?

Nee, niet helemaal…

Laat me je vertellen waarom.

Buikomvang meten

Een belangrijk hormoon om in de gaten te houden: insuline

Volgens dr. Jason Fung bepalen jouw hormonen of de calorieën die je eet omgezet worden in energie of lichaamsvet. En een belangrijk hormoon om in de gaten te houden is insuline, oftewel de ‘fat-storing hormone’.

Op het moment dat je eet, maakt je lichaam insuline aan en daar is verder niks mis mee. Behalve als je lichaam te veel insuline aanmaakt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer lichaamsvet op gaat slaan, waardoor je aankomt…

Dr. Jason Fung geeft aan dat de beste methode om je insuline te verlagen is door minder vaak te eten. Een goede methode hiervoor is intermittent fasting. Als je namelijk langere periodes niet eet, dan wordt er geen insuline aangemaakt. Dit betekent dat eten dan ook niet in lichaamsvet kan worden omgezet.

Daarnaast maakt je lichaam bij intermittent fasting meer groeihormonen aan. In het kort zorgen groeihormonen ervoor dat je lichaam de voorkeur heeft om lichaamsvet te gebruiken als energiebron. Hierdoor wordt het nog makkelijker om af te vallen.

Heb jij altijd al met intermittent fasting willen beginnen, maar weet je niet hoe of wat? Lees deze 5-handige tips voor beginners.

Als je al minder vaak eet of aan intermittent fasting doet, dan is het ook handig om te kijken naar wat je eet. Zo is 100 calorieën aan eiwitten niet hetzelfde als 100 calorieën aan koolhydraten.

Koolhydraten zorgen namelijk meer voor een verhoogde productie van insuline dan eiwitten en vet.

Wat is dus de oplossing: minder koolhydraten consumeren.

3 suikerklontjes met een gevaarsymbool erop

Wat is keto? 

Het keto dieet of ketogeen dieet, is een dieet die veel vetten en weinig koolhydraten bevat. Het hele idee is om alle koolhydraten door vetten te vervangen.

Doordat je minder koolhydraten eet, betekent dit dat je lichaam geen koolhydraten maar vet als brandstof gebruikt. Dit noemen we “in ketose zijn”. 

Daarnaast zorgt in ketose zijn er ook voor dat vet in je lever wordt omgezet in ketonen. En ketonen zijn een geweldige brandstof voor je hersenen. 

Klinkt goed, toch?

Maar hoeveel vetten, eiwitten en koolhydraten mag ik dan eten?

Dat is niet voor iedereen hetzelfde…

De meningen verschillen wat een koolhydraatarm dieet is. De ene geeft aan dat 50-100 g koolhydraten per dag prima is en de ander geeft aan dat je niet meer dan 20 g koolhydraten per dag mag eten.

Het is wel zo dat als je meer wilt afvallen, je minder koolhydraten moet gaan eten. Als je sneller resultaten wilt zien natuurlijk.

Maar…

Een boord met plakjes salami, ei, komkommer en tomaat

Zijn alle koolhydraten slecht?

Nee, zeker niet!

Sterker nog, sommige koolhydraatrijke producten zijn erg gezond.

Maar waar je vooral voor moet uitkijken is bewerkt voedsel (processed food), zoals: witmeel en suikers in snoep en frisdrank etc. Dit worden ook wel verfijnde koolhydraten genoemd en deze producten bevatten bijna geen ijzer, vitaminen en mineralen. 

Allemaal lege calorieën...

Welke koolhydraten kan je wel gewoon blijven eten: groenten, fruit, peulvruchten, rijst etc.

Ga dus voor meer verse en natuurlijke producten!

Veel verschillende groenten en fruit

Voordelen keto

Als je toch twijfelt of bepaalde koolhydraatrijke producten goed voor je zijn of niet, dan kan je beter ervoor kiezen om het keto dieet te volgen.

Hierdoor loop je geen risico om slechte etenswaren in je lichaam te stoppen.

Zoals we eerder bespraken, zorgt een koolhydraatarm dieet ervoor dat je lichaam minder insuline aanmaakt, waardoor je lichaam de voorkeur heeft om lichaamsvet als energiebron te gebruiken. Dit maakt afvallen een piece of cake. En nee, die eten we natuurlijk niet… ;)

Naast afvallen heeft het volgen van het keto dieet ook andere voordelen, hier is een aantal:

  • Het vermindert je eetlust, wat intermittent fasting een stuk makkelijker maakt
  • Je hersenen functioneren beter vanwege de ketonen
  • Stabiliseert je bloedsuikerspiegel
  • Helpt je om diabetes type 2 te voorkomen en te genezen
  • Verlaagt je slechte cholesterol (LDL-cholesterol) en verhoogt je goede cholesterol (HDL-cholesterol)

Een slanke vrouw met buikspieren

Conclusie

Het keto dieet kan je zeker helpen om die laatste paar kilo’s te verliezen. Maar er leiden altijd meerdere wegen naar Rome. Het is niet de enige methode om af te vallen en zoals we hierboven hebben besproken, zijn sommige koolhydraten ook erg goed voor je.

Ik zou eerst beginnen met intermittent fasting, voordat je aan keto of een ander dieet begint. Dit is en blijft de beste methode om lichaamsvet te verbranden.

Doe je al aan intermittent fasting en wil je nog wat extra afvallen?

Dan kan je ervoor kiezen om het keto dieet te implementeren.

Disclaimer

Het keto dieet is niet voor iedereen weggelegd, vooral niet voor mensen met diabetes type 1. Neem eerst contact op met jouw (huis)arts om de mogelijkheden voor jou te bepreken.

Ik ben geen dokter of arts en deze blog is ook niet bedoeld als vervanging voor diensten of informatie van getrainde professionals. 

Het gebruik en/of toepassen van deze informatie is volledig jouw eigen verantwoordelijkheid.

Wat zijn jouw ervaringen 

Volg jij al het keto dieet?

Zo ja, dan ben ik erg benieuwd naar jouw ervaringen. Deel ze hieronder in de reacties, dan leren we ook van elkaar!

Vond jij deze blog interessant en de tips handig? Laat het dan ook even in de reacties weten. Ik ben heel benieuwd! ;)

2 reacties

Hey Milou, wat leuk om te horen dat je met interemittent fasting bent begonnen! Hopelijk ervaar je al enige voordelen. Het keto dieet heeft inderdaad ook vele verschillende gezondheidsvoordelen en het gaat ook perfect samen met interemittent fasting, vanwege je verminderde eetlust. Ik zou je aanraden om keto een keer uit te proberen en wie weet dat je vasten dan nog makkelijker vindt.

Dinner & Cooking

Erg interessante blog over keto. In mijn vriendenkring is inderdaad iemand die met behulp van deze methode flink is afgevallen. Zelf ben ik net gestart met intermittend fasting naar aanleiding van de blog hierover en ik volg zelf het schema 16:8, wat goed te doen is.
Ik heb wel gelezen dat keto in sommige gevallen ook helpt tegen epilepsie, dus dat is ook weer positief en voor mensen die dit hebben tevens een groot voordeel. Het is inderdaad een pittige methode maar je kunt juist de goede vetten zoals omega 3 vetzuren eten en de slechte en snelle koolhydraten vermijden.
Al met al weer erg leerzaam en ik wacht uiteraard weer op de volgende blog.
Ik zou het erg leuk vinden als andere lezers ook zouden reageren, want de blogs zijn absoluut inhoudelijk interessant!

Milou

Reactie plaatsen