Blog over 5 beginner tips voor intermittent fasting

Intermittent Fasting: 5 Tips Voor Beginners

Het is sinds afgelopen dinsdag weer begonnen…

Ramadan!

Zoals je waarschijnlijk al weet vasten moslims tijdens Ramadan van zonsopgang tot zonsondergang. In het kort doen ze dit omdat Ramadan een heilige maand is. Wil je meer lezen over Ramadan? Bekijk dit artikel!

Maar moslims zijn zeker niet de enige die vasten, nee…

Ook in vele andere geloven, zoals in het christendom, jodendom, boeddhisme etc.,  wordt er gevast.

Als je niet-gelovig bent denk je misschien wel: oké, interessant, maar waarom zal ik dit in hemelsnaam doen?!

Maar wat als ik je vertel dat vasten hartstikke goed voor je is!

Huh…

Niet eten kan toch nooit goed voor je zijn? Je moet toch meerdere keren op een dag eten?

Dat idee had ik eerst ook, maar dit klopt totaal niet!

Laat me je vertellen waarom…

Waarom vasten goed voor je is

De eerste reden is vrij simpel: je valt makkelijker af!

Dit is ook best logisch…

Hoe minder vaak je eet, hoe groter de kans is dat je minder calorieën binnenkrijgt.

Om deze reden kiezen ook veel niet-gelovigen om vasten in hun levensstijl mee te nemen. Zo in de fitness industrie de term intermittent fasting al welbekend! 

Een vrouw in een te grote broek

Vasten zorgt er niet alleen voor dat je makkelijker afvalt, nee…

Je lichaam maakt ook meer groeihormonen aan, oftewel HGH (human growth hormone). De Radboud universiteit geeft aan dat groeihormonen ervoor zorgen dat je lichaam de voorkeur krijgt om vet te verbranden, in plaats van eiwitten. Hierdoor krijgen de eiwitten in je lichaam de mogelijkheid om met belangrijke taken bezig te zijn, zoals: het herstellen van cellen, de verbetering van de cognitieve functies (functionering van de hersencellen), vermindert ontstekingen etc. Lees hier wat vasten allemaal met je hersenen doet. 

Vasten verbetert ook je productiviteit!

Als je de blog over de 8 healthy foods tegen vermoeidheid hebt gelezen, dan is het je misschien opgevallen dat snelle koolhydraten ervoor zorgen dat je last krijgt van een energiedip…

Op het moment dat je niet eet, wordt je bloedsuikerspiegel ook niet verhoogd, waardoor je ook geen last krijgt van energiedips! 

En… 

Vasten geeft je meer vrije tijd!

Je hoeft namelijk minder lang in de keuken te staan, waardoor je meer tijd over hebt voor leuke dingen. En je hoeft ook nog eens minder vroeg op te staan. Erg handig dus!

Vormen van vasten

Er zijn allemaal verschillende vormen van vasten.

Volgens het RTL heb je:

 • Religieus vasten (zoals met Ramadan)
 • intermittent fasting, de meest bekende vormen zijn 16:8 en 20:4. Bij 16:8 vast je 16 uur en heb je vervolgens een periode van 8 uur om te “mogen” eten. Bij 20:4 vast je langer en heb je een kortere eetperiode
 • OMAD (one meal a day), hier eet je alleen Ă©Ă©n maaltijd op een dag. Dus of alleen ontbijt, middageten of avondeten
 • ADF (alternate day fasting), hier vast en eet je om de dag
 • EF (extended fasting), dit zijn alle vormen van vasten waarbij je meerdere dagen achterelkaar niets eet. Dus bijvoorbeeld voor 48 uur, 72 uur etc.

Oké, interessant…

Maar welke vorm past het beste bij mij?

Dat is een goede vraag!

Tip 1: bouw het langzaam op

Twee personen lopen een trap op

Als eerste is het handig om naar jouw huidige eetpatroon te kijken. Hoeveel maaltijden eet je op een dag? Hoe vaak eet je tussendoortjes etc.?

Stel dat je ontbijt, luncht, een avondmaaltijd eet en tussendoor ook nog eens snackt, dan adviseer ik om eerst te stoppen met de tussendoortjes.

Is dat al gelukt?

Goed bezig zeg!

Wat ik vervolgens zou doen is je vastperiodes steeds wat vergroten. Begin nu bijvoorbeeld met het overslaan van je ontbijt. In het begin zal dat even apart voelen, maar je went er vrij snel aan. En je zal verrast zijn hoe fijn het is om wat extra tijd in de ochtend over te hebben!

Als dit makkelijk voelt, dan kan je langzamerhand je eetperiodes verkleinen!

Tip 2: je moet jouw levensstijl niet aanpassen

Twee handen proosten twee bierflesjes met een zonsondergang op de achtergrond

Eten is natuurlijk een sociale activiteit. Het is hartstikke gezellig om met je familie 's avonds te eten en dat moet je ook zeker blijven doen!

Ook als je een keer een verjaardag hebt of naar een feestje gaat, dan is het helemaal niet erg een dagje niet te vasten. Dan ga je heel simpelweg de volgende dag weer verder! ;)

Kijk daarom eerst welke vorm van vasten het best bij jouw levensstijl past. Voor mij geldt het dat ik vaak alleen ontbijt, omdat iedereen uit mijn familie op verschillende momenten de deur uit gaat. Hierdoor is het vrij gemakkelijk voor mij om het ontbijt over te slaan. 

Wie weet dat als je de lunch op je werk overslaat, je door kan werken en eerder weer weg mag! Dat zou lekker zijn, toch?! En doordat je je lunch ook overslaat heb je ook geen last van een middagdip, waardoor je gefocust en productief verder kan werken.

Tip 3: blijf actief bezig

Een ouder samen hand in hand met twee kinderen aan het skeeleren

Misschien heb je het zelf ook eens meegemaakt…

Je bent hard aan het werk en je vergeet compleet te eten.

Hoe komt dit toch?

Dit komt doordat je gefocust aan het werk bent en hierdoor niet aan eten denkt. Wat ik persoonlijk ervaar is dat wanneer ik wel aan eten denk (of zelfs eten zie) direct mijn maag begint te rommelen…

Wellicht heb je ook wel eens meegemaakt dat je thuis op de bank ligt en spontaan een zak chips erbij pakt. Dit heeft met verveling te maken en dit willen we juist voorkomen!

Als je niet aan het werk bent, pak dan bijvoorbeeld een boek dat je altijd al hebt willen lezen, leer een nieuwe skill of ga bijvoorbeeld een stukje wandelen. Je zal snel merken dat je gedachtes over eten zullen verminderen en vasten een stuk makkelijker wordt!

Tip 4: eet vetten

Een avocado doormidden gesneden naast een hele avocado op een witte achtergrond

Als je de blog hebt gelezen over de 6 beste noten voor het afvallen, dan weet je dat je door het eten van vetten langer een verzadigd gevoel hebt! Hierdoor worden langere vastperiodes een stuk makkelijker. 

Daarnaast is het ook helemaal niet erg om meer vetten te gaan eten. Zoals de Consumentenbond aangeeft, mag je dagelijkse voeding zelfs tussen de 20-40% uit vet bestaan!

Zoals je ongetwijfeld al weet, zijn er ook verschillende diëten die hoofdzakelijk uit vetten bestaan. Een van die diëten is het keto dieet. In het kort probeer je bij het keto dieet alle koolhydraten te vervangen door vetten. Wil je meer over het keto dieet leren? Lees dan eerst onze blog over het keto dieet voor beginners!

Kies er daarom voor om door je maaltijd wat noten heen te gooien en eet een lekkere avocado of een heerlijke verse zalm !

Let op dat je ook niet te veel noten eet, omdat deze best veel calorieën bevatten. Ook als je vast moet je daar natuurlijk op blijven letten, maar in mindere mate…

Tip 5: drink genoeg water

Een man die op het strand water vanuit een flesje water in zijn mond giet

Sorry moslims…

Jullie moeten deze tip overslaan.

Voor gezondheidsredenen adviseer ik niet om een “dry-fast” te doen, waarbij je ook niks mag drinken. Het is namelijk erg belangrijk om gehydrateerd te blijven, vooral als je ook veel sport. Je wilt geen krampen of blessures krijgen… 

Natuurlijk is een dry-fast wel goed wegens spirituele redenen!

Maar als je kan kiezen tussen een dry fast en een water fast, dan zou ik zeker voor het laatste gaan!

Volgens Cary Orthopaedics zijn de voordelen van gehydrateerd blijven het volgende:

 • Het verbetert je cardiovasculaire gezondheid
 • Het verhoogt je energie en de functie van je hersenen
 • Het helpt je spieren en gewrichten om goed te functioneren
 • Maximaliseert fysieke prestaties
 • Reinigt je lichaam
 • Helpt tegen ziektes

Medische disclaimer

Vasten is niet voor iedereen weggelegd. Neem eerst contact op met jouw (huis)arts om de mogelijkheden voor jou te bepreken.

Ik ben geen dokter of arts en deze blog is ook niet bedoeld als vervanging voor diensten of informatie van getrainde professionals.  

Het gebruik en/of toepassen van deze informatie is volledig jouw eigen verantwoordelijkheid.

Wat zijn jouw ervaringen met vasten? 

Heb jij weleens gevast of doe je nu zelfs mee aan de Ramadan?

Zo ja, deel je ervaringen in de comments hieronder. Zo kunnen we ook van elkaar leren!

Vond jij deze blog interessant en de tips handig? Laat het dan ook even in de reacties weten. Ik ben heel benieuwd! ;)

2 reacties

Hoi Milou,
Leuk om te horen dat je de blog interessant vond! Meerdere onderzoeken geven inderdaad aan dat je langer leeft door minder te eten. Persoonlijk ben ik nog niet zo oud, dus kan ik helaas niet uit ervaring spreken. ;)
Dat is zeker een mooie uitdaging! Als je ermee begonnen bent, dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaring!
Elke maandagochtend om 8:00 staat er een nieuwe blog online!

Dinner & Cooking

Als inmiddels trouwe lezer van de blogs kan ik zeggen dat ook deze weer erg interessant en leerzaam is. Zelf heb ik nog niet veel ervaring met vasten, maar uit meerdere studies is gebleken dat zowel dieren als mensen die gedurende een langere periode per dag niet eten en iets minder calorieën consumeren dan ze daadwerkelijk nodig hebben, ze langer leven dan wanneer ze iets teveel eten.
Dus uitgaande van de informatie van deze blog is het misschien ook voor mij een goede uitdaging om de 16:8 methode te gaan proberen.
Ik kijk alweer uit naar de volgende blog!

Milou

Reactie plaatsen