Hoe Maak Je Vegan Bulletproof Koffie

Hoe Maak Je Vegan Bulletproof Koffie

“A bad day with coffee is better than a good day without it!”

Koffie, één van de meest populaire warme dranken in de wereld.

Maar…

Er is een grote kans dat de manier waarop jij koffie drinkt, niet goed voor je is…

Dit komt doordat de meeste mensen er slechte dingen in gooien, zoals: suiker, zoetstoffen, slagroom etc.

Ja, dat las je goed… Sommige mensen doen er inderdaad zelfs slagroom in.

Maar moeten we dan met z'n allen alleen zwarte koffie gaan drinken?

En koffie voortaan overslaan lijkt mij ook geen optie. Hoe moet ik anders wakker worden in de ochtend…

Gelukkig hoef je je hier geen zorgen om te maken, want ik heb dé oplossing voor je!

Voordelen van koffie drinken

Is koffie gezond?

Jazeker!

Gezondheidsvoordelen Zwarte Koffie

Nou ja, dat ligt er wel aan wat voor koffie je drinkt en wat je erin gooit natuurlijk…

Zoals je ongetwijfeld al weet zit er in koffie cafeïne en dit helpt je om je energieker te voelen. Maar dit is niet het enige voordeel van cafeïne. Zo geeft het Voedingscentrum aan dat cafeïne je prestatie, geheugen, alertheid, en motivatie verbetert.

Daarnaast geeft dit onderzoek aan dat cafeïne je kan helpen met afvallen. Dit komt doordat cafeïne je langer een voldaan gevoel geeft en daarnaast worden er meer vetcellen afgebroken voor energie.

Hetzelfde onderzoek geeft ook aan dat te veel cafeïne een aantal nadelen heeft, zoals: niet kunnen slapen en meer last hebben van angst.

Naast cafeïne bevat koffie ook veel antioxidanten en andere gezonde stoffen, zoals: kalium, magnesium en vitamine B3. Hierdoor kan het drinken van koffie je helpen tegen meerdere nare ziektes!

Het drinken van koffie heeft dus meerdere gezondheidsvoordelen. Hier is een aantal:

  • Je hebt minder kans op Alzheimer en de ziekte van Parkinson
  • Sterker DNA
  • Een gezonde lever
  • Je lichaam kan glucose beter verwerken en hierdoor heb je een kleinere kans op diabetes type 2
  • Vanwege de kleinere kans op hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes en nierziekten, kan je langer leven

Maar…

Niet iedereen kan zwarte koffie drinken en ik ben daar één van.

Gelukkig is er voor ons een oplossing, namelijk: bulletproof koffie.

Wat is bulletproof koffie

Wat Is Bulletproof Koffie

Bulletproof koffie, ook wel boter koffie genoemd, is koffie aangevuld met boter en MCT-olie. 

Deze koffie variant is erg populair onder de mensen die het keto dieet volgen en koolhydraatbeperkt eten. Vanwege de gezonde vetten wordt je eetlust een stuk verminderd. Vele mensen die het keto dieet volgen drinken bulletproof koffie als ontbijt. 

Daarnaast zorgt de MCT-olie in bulletproof koffie ervoor dat ketonen direct door je hersenen worden opgenomen. En als je misschien onze keto dieet blog hebt gelezen, dan weet je dat ketonen een erg goede brandstof zijn voor je hersenen.

Dankzij bulletproof koffie kan je dus van alle gezondheidsvoordelen van koffie blijven profiteren, zonder dat je een bittere zwarte koffie hoeft te drinken. 

Hoe maak ik bulletproof koffie

Bulletproof koffie is erg eenvoudig te maken.

Zoals je hierboven ziet, wordt koffie aangevuld met één eetlepel boter en één eetlepel MCT-olie.

Bulletproof Koffie Recept

Het originele bulletproof koffie recept gebruikt grasboter, maar dat is niet vegan natuurlijk. Een goed alternatief is cacaoboter. Cacaoboter bevat namelijk erg weinig koolhydraten. Zo bevat 100 gram cacaoboter slechts 0,3 gram koolhydraten! 

Als extraatje, voeg ik er ook wat cacao poeder (van 100% cacao) aan toe. Dit maakt het niet alleen lekkerder, maar ook gezonder.

Als je onze blog over de 8 beste healthy foods tegen vermoeidheid hebt gelezen, dan weet je dat cacao flavanolen bevat en dit heeft een positief effect op je gezondheid, zoals een verkleinde kans op hart- en vaatziekten.

Daarnaast heeft cacao ook meerdere gezondheidsvoordelen, zoals:

  • Het verbetert je cognitieve functies
  • Het kan je bloeddruk verlagen
  • Het vermindert het risico op een hartaanval, beroerte en kanker
  • Cacao kan je humeur verbeteren
  • Vanwege de flavanolen kan cacao je tegen diabetes type 2 helpen 

Ook de bereidingswijze is erg eenvoudig. Als eerste zet je koffie zoals je het normaal gesproken zou zetten. Giet de koffie vervolgens in een blender en voeg de cacaoboter, MCT-olie en de cacao poeder eraan toe en blend alle ingrediënten.

Bulletproof koffie tijdens intermittent fasting

Zoals we eerder hebben besproken, zorgt bulletproof koffie ervoor dat je eetlust een stuk vermindert en hierdoor kan je veel eenvoudiger langere periodes niet eten.

Nu heb je misschien de vraag of je dit ook tijdens het vasten mag drinken. Want dit zal het vasten een stuk gemakkelijker maken natuurlijk…

Als je je aan de ‘officiële’ vast regels houdt, dan mag je alleen zwarte koffie drinken zonder suiker, melk of andere toevoegingen.

Maar als je echt moeite hebt om zwarte koffie te drinken kan je er ook een theelepel MCT-olie aan toevoegen. Dit maakt het niet een “officiële fast” en het wordt dan ook wel een dirty fast genoemd.

Let er wel op dat je hier lang niet zoveel MCT-olie gebruikt, als bij een gewone bulletproof koffie.

Bulletproof Koffie Tijdens Intermittent Fasting

Extra tips 

Vind je het nog steeds te bitter smaken? Dan kan je er ook een snufje kaneel doorheen gooien.

Ben jij een langzame koffie drinker? Dan kan onze CT Heater Pro je zeker helpen. Met de CT Heater Pro blijft jouw koffie altijd op de perfecte temperatuur, waardoor je je geen zorgen meer hoeft te maken om een afgekoelde koffie!

De CT Heater Pro™

Als jij net zoals ik gevoelig bent voor cafeïne, dan kan ik je aanraden om niet te veel koffie te drinken en ook niet te laat op de dag. Zelf drink in niet meer dan twee kopjes en probeer ik 6 uur voor het slapengaan niets meer te drinken.

Ben jij misschien veel onderweg en nog op zoek naar een leuke thermosfles? Dan moet je zeker naar onze Smart Thermosfles kijken. De Smart Thermosfles ziet er niet alleen stijlvol uit, maar hij geeft ook nog eens aan wat de temperatuur van je koffie is. Hierdoor onderscheid je je direct van alle saaie thermosflessen!

De Smart Thermosfles™

En, wat vind je ervan?

Heb je wel eens bulletproof koffie gedronken of zelfs dit vegan bulletproof koffie recept uitgeprobeerd?

Deel jouw ervaringen met bulletproof koffie in de reacties, ik ben heel benieuwd! Als jij suggesties hebt voor een volgende blog, dan zie ik dat ook graag in terug in de reacties.

4 reacties

Hoi Milou, dankjewel voor je leuke en informatieve reactie! Kokosolie is ook een mogelijkheid, hier zit trouwens ook MCT in. Er is alleen wel aangetoond dat MCT-olie beter is voor het afvallen en het zorgt voor meer energie. Wie weet dat we in een volgende blog daar dieper op in gaan.
Zelf zou ik geen hazelnootmelk gebruiken, omdat hier vrij weinig vetten in zitten. En het doel van een bulletproof koffie is natuurlijk om zo lang mogelijk een verzadigd gevoel te hebben. Dus vandaar dat ik echt boter aanraad. Maar het is wel lekker natuurlijk! ;)

Dinner & Cooking

Hey Pieter, dat is leuk om te horen! Je kan het natuurlijk ook aan het begin van de middag drinken. Ik zou het alleen niet als een aanvulling zien, maar meer als maaltijdvervanger. Bulletproof coffee bevat namelijk veel vetten en calorieën.

Dinner & Cooking

Sinds ongeveer 30 jaar werk ik al in de horeca als kok maar ik heb niet veel ervaring met bulletproof koffie. Maar persoonlijk ben ik niet echt een ochtendmens dus het is misschien het proberen waard. En mogelijk kan ik deze koffie ook op de kaart zetten als aanvulling op de ontbijten die wij serveren.
Ik ga het eerst zelf proberen, dat lijkt mij het beste!

Pieter

Leuk een blog over koffie wat wel mijn favoriete drank is in de ochtend. Zelf drink ik al een paar jaar bulletproof koffie maar niet dagelijks. Ik doe dan geen MCT-olie erin maar extra vierge kokosolie omdat ik dit lekker vind en het is ook makkelijker verkrijgbaar. Kokosolie bevat ook middellange-keten-vetzuren die juist energie leveren, dus dat is een voordeel.
Ook voeg ik hazelnootmelk of een andere plantaardige melk hieraan toe voor het romige effect en zeker als je er geen boter aan toevoegt. En kaneel is zeker een aanrader en werkt ook nog goed tegen diabetes type 2.
Bij het Paleo dieet ligt ook de focus van het voedingspatroon op gezonde vetten in plaats van koolhydraten.
Kokosolie is een verzadigd vet maar in mijn ogen toch erg gezond en die vele voordelen biedt en tevens schimmelwerend is. Misschien een idee voor een volgende blog, omdat toch veel mensen die gezond willen eten kokosolie gebruiken.

Milou

Reactie plaatsen