Twee borden met een groentesalade tegen vermoeidheid

De 8 Beste Healthy Foods Tegen Vermoeidheid

Het is 1 uur ’s middags…

Ik hebt zojuist mijn boterhammen op en het is weer tijd om aan het werk te gaan. Maar op het moment dat ik weer achter m’n bureau ga zitten, voel ik me compleet energieloos.

Nee hè, weer een lunch dip…

Hoe kan dat toch, ik heb zojuist geluncht… Daar krijg je toch energie van?

FOUT! 

Nou ja, niet altijd…

Dit komt omdat de meeste mensen, net zoals ik, alleen snelle koolhydraten naar binnen krijgen.

Oké… maar ik ben geen voedingsexpert. Dus wat zijn snelle koolhydraten eigenlijk? 

Snelle koolhydraten

In het kort zorgen snelle koolhydraten ervoor dat je bloedsuiker spiegel stijgt en hierdoor krijg je het gevoel alsof je direct een energie boost hebt. Maar dit is alleen van korte duur. De diëtisten van de organisatie Atkins geven aan dat dit komt doordat je lichaam insuline aanmaakt, waardoor je bloedsuikerspiegel hierna weer omlaag gaat en dus vermoeid voelt. Bekijk hier de uitgebreide uitleg over snelle koolhydraten. 

Voorbeelden van snelle koolhydraten:

  • Wit brood
  • Snoep
  • Koekjes
  • Gebak
  • Rijst
  • Pasta 
  • Fruit
  • Eigenlijk alles wat veel suiker bevat!

Bakken met verschillende soorten snoep en dit is een voorbeeld van snelle koolhydraten

Wat je wel moet eten!

Oké, interessant. Dit moet ik dus minder/niet eten. Maar wat moet ik dan wel eten?

Om hier antwoord op te kunnen geven, heb ik verschillende soorten voeding onderzocht en uitgeprobeerd. En ik kan wel zelfverzekerd zeggen dat deze etenswaren een énorm verschil hebben gemaakt in mijn energieniveau en dus ook in m’n productiviteit.

Dit wil ik natuurlijk ook met jou delen, zodat jij ook voorgoed kan afrekenen met lunch dips! Om het niet té ingewikkeld te maken, heb ik een lijst gemaakt van 8 healthy foods die je moet eten om meer energie door voeding te krijgen,

8. Havermout

Een hand wat een bakje havermout vasthoudt met blauwe bessen daar boven op

Dit is waarschijnlijk wel mijn fávoriete ontbijt, havermout! Misschien heb je het zelf ook al ervaren. Nadat je een lekkere bak havermout op hebt, lijkt het wel alsof je uren lang extra energie hebt. Maar hoe kan dat eigenlijk toch? 

Zoals we net hadden besproken, stijgt door snelle koolhydraten je bloedsuikerspiegel snel en dit willen we juist voorkomen. Gelukkig behoort havermout niet tot de groep snelle koolhydraten. Nee, havermout is een voorbeeld van een langzaam koolhydraat!

Wat zijn langzame koolhydraten? Langzame koolhydraten, oftewel complexe koolhydraten, worden een stuk langzamer door je lichaam opgenomen. Dit betekent dat je suikerspiegel niet in één keer omhoog schiet, maar juist meer in balans is en je dus langer meer energie hebt. Wil je meer lezen over het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten? Bekijk hier het artikel van gezondNU.

7. Walnoten

Een omgevallen zak met walnoten die eruit rollen

Misschien weet je al dat walnoten erg gezond zijn. Zo hebben walnoten een hoge hoeveelheid omega-3-vetzuren, waardoor je jezelf beschermt tegen hart en vaatziektes. Walnoten bevatten daarnaast ook ijzer, vitamine E en vitamine B1. Wil je meer over de gezondheidsvoordelen lezen? Bekijk hier het artikel van het Voedingscentrum.

Walnoten zijn niet alleen gezond, nee… Ze zorgen er ook voor dat je langer een gevuld gevoel hebt! Dit komt doordat walnoten veel gezonde vetten bevatten. Daarnaast zorgen walnoten ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft, waardoor je energiedips voorkomt!

Het is wel belangrijk om niet te veel walnoten te eten, omdat walnoten ook veel calorieën bevatten. Een handje ongezouten walnoten is meer dan genoeg en ook lekker natuurlijk! ;) 

6. Eieren

Een doosje met eieren wat naast een boek ligt met een spatel en garde daarboven

Naast dat eieren erg lekker zijn, zijn ze ook erg gezond! Zo geeft het voedingscentrum aan dat eieren rijk zijn aan vitamine A, B2, B12 en D. Lees hier alles over eieren.

Als je een sporter bent, dan weet je ongetwijfeld ook al dat eieren een goede bron zijn van eiwitten! Dit zorgt ervoor dat je voor een langere tijd een verzadigd gevoel hebt. Hiernaast bevatten eieren bijna geen koolhydraten en daardoor blijft je suikerspiegel stabiel!

5. Pure chocola

Een afgebroken stuk pure chocolade ligt half op het andere afgebroken stuk pure chocolade

Chocola, héérlijk! Chocola is niet alleen lekker, het zorgt er ook nog eens voor dat je minder vermoeid raakt. Naja, dit geldt alleen voor pure chocolade. Sorry melk en witte chocolade fans… :(

Zoals je waarschijnlijk al weet is pure chocolade beter dan melk en witte chocolade, dit komt voornamelijk omdat pure chocolade meer cacao bevat. Maar wat betekent dit nou? In het kort betekent meer cacao meer flavanolen. In het kort zijn het antioxidanten en dit heeft een positief effect op je gezondheid. Zo blijkt uit het onderzoek van de universiteit van Cambridge dat flavanolen hart- en vaatziekte kan voorkomen. Pure chocolade is dus een betere keuze!

Naast dat pure chocolade veel flavanolen bevat, heeft pure chocolade ook veel magnesium. Magnesium zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en dat helpt dus perfect tegen vermoeidheid!

Een waarschuwing! Ga niet direct een hele reep pure chocolade naar binnen werken… Ook pure chocolade bevat veel calorieën en daar zal je lichaam niet al te blij mee zijn. Daarnaast kan pure chocolade ook veel suikers bevatten, dus let daar ook op! 

4. Rood vlees

Een bord met plakken biefstuk, asperges en tomaten

Alle vegetariërs en veganisten kunnen dit stukje overslaan…

Rood vlees heeft gezondheidsvoordelen maar je kan ook zeker zonder rood vlees gezond leven! Maar er zijn ook mensen die het carnivoor dieet volgen, waarbij je niks anders dan vlees eet, die aan auto-immuunziektes zijn genezen.

Leuk, maar wat maakt rood vlees gezond dan?

Rood vlees is rijk aan ijzer, zink en vitamine B12. Dit zijn essentiële mineralen en vitamines die je lichaam nodig heeft. Daarnaast bevat rood vlees ook veel dierlijke eiwitten en deze worden door je lichaam makkelijker opgenomen dan plantaardige eiwitten.

LET OP!

Het is daarentegen wel belangrijk om te bekijken of het grass-fed beef is of grain-fed beef. Grass-fed beef, oftewel gras gevoerd vlees, bevat namelijk meer omega 3-vetzuren, vitamine A en E, antioxidanten tegen kanker en minder vet. Bekijk hier alle verschillen tussen gras gevoerd vlees en graan gevoerd vlees.  

Oké… interessant dat het veel gezondheidsvoordelen heeft, maar werkt rood vlees ook goed tegen vermoeidheid?

Goede vraag! Een oorzaak van vermoeidheid kan te maken hebben met een tekort aan ijzer. En zoals je hierboven hebt gelezen, zit er in rood vlees veel ijzer! Daarnaast bevat rood vlees weinig koolhydraten, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.          

3. Bonen 

Een veld met allemaal verschillende bonen die in vierkanten is opgedeeld

Goed nieuws voor alle vegetariërs en veganisten. Bonen zijn dé perfecte vleesvervanger!

Volgens Vlaams Instituut Gezond Leven, bevatten bonen, oftewel peulvruchten, net als vlees, veel eiwitten, ijzer en magnesium. Daarnaast verlagen bonen ook het slechte cholesterol, met andere woorden LDL-cholesterol, in je lichaam. Bekijk hier alle voordelen van peulvruchten.

Daarnaast bevatten bonen ook langzame koolhydraten en dit verhoogt langzaam je bloedsuiker, waardoor je langer energie hebt!

En bonen zijn ook hartstikke goedkoop, dus iedereen kan ze eten!

Het enige nadeel is wel dat je meer scheten kan gaan laten…  Maar ja, wegens social distancing zijn er toch minder mensen om je heen.

2. Avocados

Twee handen de helft van een afgesneden avocado vasthouden

Onze groene vriend!

Wie vindt hem nou niet lekker?

Naast dat avocado’s ontzettend lekker zijn, zijn ze ook erg gezond! Avocado’s bevatten namelijk veel vitaminen en mineralen. Daarnaast zorgen avocado’s ervoor dat het LDL-cholesterol in je bloed wordt verlaagd. Wil je meer info over avocado’s? Bekijk dit artikel.

Een leuk feitje: wist je dat een avocado biotechnisch gezien een fruit is?

En in tegenstelling tot het ‘gewone’ fruit, heeft een avocado heel weinig suiker. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en dus heb je voor een langere tijd meer energie!

Doordat avocado’s veel onverzadigde vetten hebben, oftewel goede vetten, heb je ook langer een gevuld gevoel, waardoor je minder vaak gaat snoepen. Goed voor je shape dus!

1. Water

Een glas water met druppels die eruit spatten

Oké… het is geen ‘food’, ik weet het. Maar uit mijn eigen ervaring is wel gebleken dat wanneer ik meer water drink, ook meer energieker voel. Perfect dus tegen je vermoeidheid!

Maar hoe vermindert water je vermoeidheid?

Dat is een goede vraag! Ten eerste bestaat je lichaam ongeveer tussen de 55 en 60% uit water. Je kan je al voorstellen dat water een belangrijke rol speelt in je lichaam en dat je hierdoor voldoende op een dag moet drinken. Als je namelijk te weinig drinkt, dan raakt je lichaam uitgedroogd en word je moe!

Daarnaast bevat water geen calorieën en koolhydraten, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je dus ook geen zorgen hoeft te maken om een energiedip!

Water is dus ook perfect geschikt voor de mensen die aan intermittent fasting doen. Heb jij intermittent fasting ook altijd al willen uitproberen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan eerst de 5 intermittent fasting tips voor beginners

Disclaimer

Misschien is dit logisch, maar wél belangrijk…

Voldoende slaap is uiteindelijk het meest belangrijk. Als je slaappatroon slecht is, dan werkt voeding tegen vermoeidheid ook niet.

Als je naar bed gaat, raak je telefoon niet meer aan. Ga ook niet de hele nacht YouTube video’s of Netflix series bekijken, maar ga gewoon slapen!

Een tip die ik je wil meegeven is om een avondroutine te creëren. Als ik bijvoorbeeld om 11 uur wil ga slapen, dan raak ik mijn telefoon vanaf 10 uur niet meer aan en in de tussentijd lees ik een boek. Hierdoor val ik makkelijker in slaap en heb ik een goede nachtrust!

Wat voor soort voeding helpt jou tegen vermoeidheid?

Laat het weten in de comments of deze voeding tips jou hebben geholpen tegen vermoeidheid. Ik ben erg nieuwsgierig naar jullie ervaringen!

Heb jij (voeding) tips die je graag wilt delen? Dan zie ik dit ook graag in de reacties. Zo kunnen we allemaal van elkaar leren en kunnen we voorgoed afrekenen met vermoeidheid!

Reactie plaatsen