Dé 6 Beste Noten Voor Het Afvallen

Dé 6 Beste Noten Voor Het Afvallen

Yes, de zomer is om de hoek!

We kunnen weer bijna naar het strand!

Alleen moeten er bij mij nog een aantal kilootjes vanaf… Je wilt er natuurlijk wel goed in je bikini of zwembroek uit zien.

Maar…

Die laatste kilo's gaan er toch lastiger vanaf dan ik had gedacht.

Is dit ook bij jou zo?

Geen zorgen!

Gelukkig heb ik dé 6 meest gezonde noten onderzocht en getest die afvallen PEANUTS maakt… Oké, flauw grapje, sorry.

Waarom je JUIST noten moet eten als je gewicht wilt verliezen

Noten bevatten toch veel vetten en daar word je toch ‘vet’ van?

FOUT!!!

Noten bevatten inderdaad veel vetten, maar je lichaam heeft dat juist nodig! Zo geeft de Consumentenbond aan dat je dagelijkse voeding zelfs 20-40% uit vet mag bestaan.

Daarnaast heb je waarschijnlijk zelf ook gemerkt dat je na het eten van noten of pindakaas veel langer vol zit, dan bij een boterham met hagelslag. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel en krijg je minder de neiging om te gaan snoepen.

Noten hebben ook weinig koolhydraten waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je dus geen energie dip krijgt. Wil je meer weten over verschillende etenswaren die een energie dip voorkomen? Leest hier onze blog over de 8 beste healthy foods tegen vermoeidheid.

Omdat alle 6 noten weinig koolhydraten en veel gezonde vetten bevatten, wat je langer een gevuld gevoel geeft, worden ook de gezondheidsvoordelen en de belangrijkste micro nutriënten meegenomen. Hierdoor zijn het niet alleen de 6 beste noten voor het afvallen, maar ook de 6 meest gezonde noten die niet in je voeding mogen ontbreken.

6. Walnoten

Een kom vol met walnoten van dichtbij

Dat heb je goed opgemerkt! Walnoten zaten ook in het lijstje van dé 8 beste healthy foods tegen vermoeidheid. Walnoten bevatten namelijk veel omega-3-vetzuren wat ervoor zorgt dat je langer een voldaan gevoel hebt.

Ze zijn niet alleen optimaal voor het verbranden van buikvet, nee…

Walnoten hebben ook heel veel andere gezondheidsvoordelen!

Het eten van walnoten beschermt namelijk tegen hart- en vaatziekten, is goed voor je botten en verlaagt het risico van diabetes type 2

Maar…

Waar walnoten vooral bekend om staan zijn de gezondheidsvoordelen voor je hersenen. Zo kunnen walnoten je cognitieve vaardigheden verbeteren, zoals je geheugen, concentratie, intelligentie etc.

Niet zo gek, ze lijken ook een beetje op hersenen… 

Wil je alles over walnoten lezen? Bekijk dit uitgebreide onderzoek. 

5. Amandelen

Een bak met amandelen te koop bij een notenboer

Net zoals walnoten hebben amandelen meerdere health benefits. Door het eten van amandelen verlaagt het LDL-cholesterol, oftewel slechte cholesterol, verlaagt het risico op borstkanker, verlaagt je bloeddruk, verbetert je bloeddoorstroming en houdt je bloedsuikerspiegel stabiel.

Daarnaast zijn amandelen net als walnoten ook goed voor je botten. Dit komt doordat amandelen calcium, magnesium, koper, mangaan, eiwitten, zink en vitamine K bevatten.

Oké, ze zijn erg gezond dus.

Maar hoe kunnen amandelen ervoor zorgen dat ik sneller kan afvallen?

Dat heeft weer te maken met het feit dat amandelen laag zijn in koolhydraten, maar weer hoog in eiwitten, gezonde vetten (onverzadigde vetten) en ijzer. Dit zorgt ervoor dat je voor een langere tijd een gevuld gevoel hebt.

De organisatie NBCI heeft onderzoek hiernaar gedaan en daar kwam naar voren dat hoe meer amandelen je eet, hoe langer je vol zit, wat weer een voordeel is voor het afvallen. Hier kan je het hele onderzoek bekijken.

4. Cashewnoten

Een aantal cashewnoten liggen op een houten tafel

Dit zijn misschien wel mijn favoriete noten: cashewnoten!

Naar mijn idee passen cashewnoten bijna in alle gerechten. Zo kan je ze door je havermout heen gooien, ze kunnen in je salade en ze zijn heerlijk in recepten zoals chicken tikka masala! 

Ook cashewnoten hebben meerdere gezondheidsvoordelen. Cashewnoten zijn goed voor je hart, ogen, huid en haar. 

Ze zijn namelijk rijk aan ijzer, zink, fosfor, kalium, magnesium. Daarnaast bevatten cashewnoten ook vitamine C en vitamine B.

Net zoals de andere noten, bevatten cashewnoten ook veel gezonde vetten waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Wil je meer lezen over cashewnoten? Lees dit artikel.

3. Hazelnoten

Een bak met hazelnoten met een schep erin

Wist je dat hazelnoten veroudering kan voorkomen?

Inderdaad, dat heb je goed gelezen!

Dit komt doordat hazelnoten rijk zijn aan antioxidanten en die zorgen ervoor dat “slechte” stoffen uit je lichaam worden verwijderd. Hierdoor zorgen hazelnoten ervoor dat je minder kans hebt op hart- en vaatziektes. Wil je alles over antioxidanten lezen? Bekijk dit artikel van het Voedingscentrum.

Vanwege de hoge hoeveelheid aan gezonde vetten, krijg je door het eten van hazelnoten langer een voldaan gevoel.

Snoepen is vanaf nu verleden tijd!

Nou ja, af en toe mag het wel hoor. Omdat het lekker is!

2. Paranoten 

Een bakje paranoten op een tafel

De paranoot, of in het Engels: de Brazil nut, is een echte superfood!

De noot bevat namelijk net zoals alle andere noten, veel verschillende voedingstoffen zoals fosfor, kalium, magnesium, calcium en zink. Het eten van paranoten kan ontsteking in je lichaam verminderen, ondersteunt de functies van je hersenen, verbetert de functie van je schildklier en is uitstekend voor een gezond hart!

Maar waar de noot echt bekend om staat is de hoge hoeveelheid selenium (seleen). Dit mineraal beschermt cellen tegen beschadiging en het maakt zware metalen wat in ons lichaam terecht komt minder giftig. Wil je meer over selenium lezen? Lees dit artikel.

Ook paranoten zijn rijk aan gezonde vetten en bevatten weinig koolhydraten. Dit geeft je voor een langere periode meer energie en een gevuld gevoel!

1. Pecannoten 

Een aantal pecannoten liggen op een tafel

Ze lijken qua vorm best wel op walnoten, vind je ook niet? 

Alleen de kleur is wat donkerder…

Maar ook qua voedingsstoffen hebben beide noten veel gemeen. Zo bevatten beide noten veel gezonde vetten en weinig koolhydraten, wat perfect is voor als je wilt afvallen!

Sterker nog, van alle 6 noten, staan pecannoten op plek 1 van de meeste vetten per 100 g.

Afvallen is dankzij deze noot nog nooit zo eenvoudig geweest!

Hiernaast zijn pecannoten en walnoten alle twee rijk aan vitamine B. Alleen hebben pecannoten meer vitamine B1 en dit zorgt ervoor dat je eten in je lichaam wordt omgezet in energie. Perfect voor het sporten dus!

Wil je meer lezen over alle verschillen tussen pecannoten en walnoten? Lees dit artikel.

Conclusie

Is er één de beste en meest gezonde noot?

Een kort antwoord: nee…

Alle noten zijn uniek en hebben hun eigen unieke voedingstoffen, dus je kan moeilijk zeggen dat de ene noot beter is dan de ander.

Wel hebben alle noten uit deze lijst vele gezondheidsvoordelen en zijn ze, vanwege de hoge hoeveelheid aan gezonde vetten, hartstikke goed voor het afvallen!

Persoonlijk zou ik wel meer noten eten met een hogere hoeveelheid aan vetten (zoals paranoten en pecannoten), omdat je bij deze noten langer een gevuld gevoel hebt. Hierdoor krijg je minder de neiging om te snoepen en verlies je heel makkelijk die laatste paar kilo’s!

Noot (per 100 g)

Eiwitten

Koolhydraten

Vetten

Walnoten

14,4 g

12,1 g

62,5 g

Amandelen

19,5 g

10,4 g

52 g

Cashewnoten

18,5 g

22,5 g

46,5 g

Hazelnoten

14,2 g

10,6 g

62,5

Paranoten

14,0 g

4,5 g

67 g

Pecannoten

8,5 g

9,5 g

72 g


De voedingswaarden komen van Voedingswaardetabel.nl 
 

Let wel op dat je niet te veel noten eet omdat ze best veel calorieën bevatten, maar een handje kan zeker geen kwaad! ;)

Wat eet jij?

Eet jij wel eens noten en zo ja, welke noten eet jij het liefst?

Laat het weten in de reacties, ik ben heel benieuwd!

Of zijn er volgens jou noten die in dit lijstje ontbreken? Laat dat ook weten in de reacties en waarom!

2 reacties

Hoi Milou, wat leuk om te horen! Cashewnoten zijn ook een van mijn favoriete noten. Zo zijn ze vanwege de zachte smaak heerlijk in allerlei verschillende gerechten!

Dinner & Cooking

Wat een leuk en informatief verhaal! Toevallig ben ik ook gek op noten en vooral cashewnoten omdat ze zo verfijnd zijn en een beetje zoetig smaken.
En ik eet ook bijna dagelijks noten en weet dat ze goed zijn voor de spijsvertering en vanwege het grote aantal vezels geven ze ook snel een voldaan gevoel. Daardoor blijf je langer verzadigd en heb je minder de neiging te gaan snacken. Nog een voordeel dus.

Milou

Reactie plaatsen