De 10 Beste Tips Voor Het Afvallen

De 10 Beste Tips Voor Het Afvallen

Heb je al een lange tijd last van een plateau en lijkt jouw droomgewicht wel onmogelijk?

Geen paniek, want je bent hierĀ aan het juiste adres!

Met deze 10 tips ga jij gegarandeerd jouw doel behalen.

Een kleine disclaimer: omdat deze tips je zeker gaan helpen met afvallen, betekent dit niet dat deze tips makkelijk zijn. Je zal er echt zeker voor moeten werken, niks komt natuurlijk vanzelf.

Maar omdat jij de tijd neemt om dit te lezen, weet ik zeker dat jij afvallen serieus neemt en je dit daarom ook gaat lukken!

10. Minder eten

Waarom je minder moet eten als je wilt afvallen

Het klinkt vrij simpel, minder eten. Maar hoe werkt het nou precies?

Op het moment wanneer je minder eet, krijg je minder calorieĆ«n binnen. En als je lichaam meer calorieĆ«n verbrandt dan dat er calorieĆ«n binnenkomen, zal je lichaam vet verbranden voor energie. Dit wordt ook wel een ā€œcalorie deficitā€ genoemd.

Als je meer calorieƫn eet dan dat je verbrandt, zal je aankomen. Eet je evenveel calorieƫn als je verbrandt? Dan zal je op hetzelfde gewicht blijven.

Vandaar is het dus belangrijk om ten eerste te weten hoeveel calorieƫn jij dagelijks gemiddeld verbrandt. Hier kan je verschillende tools voor gebruiken zoals deze calculator.

Met behulp van deze tool weet je precies hoeveel calorieĆ«n je dagelijks ā€˜magā€™ eten om af te vallen.

9. Gezonder eten

Gezond eten voor afvallen

Je hebt het vast vaker gehoord. Je moet gezond eten als je wilt afvallen. Maar klopt dat wel?

Als eerste is het is belangrijk om precies te weten wat eten gezond maakt of niet. Mensen kunnen hier namelijk nog wel eens een andere mening over hebbenā€¦

Hoe definieer ik gezonde voeding:

  • Rijk aan verschillende micronutriĆ«nten zoals vitaminen en vezels
  • Onbewerkt (zo natuurlijk mogelijk)
  • Weinig toegevoegde suikersĀ 

Meestal is het ook zo dat deze producten minder calorieƫn bevatten dan ongezonde voeding. Dit betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid calorieƫn een grotere hoeveelheid gezonde producten kan eten.

Daarnaast geeft gezonde voeding je meer energie, waardoor je eerder actief bezig zal zijn en je dus meer calorieĆ«n verbrandt.Ā 

8. Minder vaak eten

Eet minder vaak op een dag om af te vallen

Als je onze blog over intermittent fasting hebt gelezen, dan weet je ook dat het niet alleen belangrijk is hoeveel je eet, maar ook hoe vaak. Dit heeft namelijk te maken met het hormoon insuline, ook wel de ā€˜fat-storing hormoneā€™ genoemd.

Op het moment dat je eet, maakt je lichaam insuline aan en dat betekent dat je lichaam lichaamsvet opslaat, in plaats van verbrandt. Als je niet eet, maakt je lichaam geen insuline aan en zal je lichaam lichaamsvet gebruiken als brandstof.

Nu hoef je niet direct met intermittent fasting te beginnen, het helpt ook enorm als je tussendoortjes overslaat. Als dat al is gelukt, dan kan je je eetraam (periode wanneer je eet) steeds wat verkleinen om nog meer progressie te boeken.

7. Meer vetten eten

Eet vetten als je wilt afvallen

Ik merk nog steeds dat veel mensen een negatieve associatie hebben met vetten. Het idee dat je vetten moet vermijden is echt waanzin. Sterker nog, het Voedingscentrum geeft zelfs aan dat je lichaam ze nodig heeft.

Gelukkig zijn er ook velen die niet die gedachte hebben. Zo wordt het keto dieet steeds populairder (bestaat hoofdzakelijk uit vetten).

Je kan misschien nu de vraag hebben hoe vetten je helpen met afvallen, 1 gram vet (9 kcal) heeft namelijk meer calorieƫn dan 1 gram suiker (4 kcal). Dat is een eerlijke vraag. Vetten hebben misschien wel meer calorieƫn, maar zorgen minder voor een verhoogde insuline productie dan suikers.

Daarnaast geven vetten je ook langer een verzadigd gevoel, waardoor je automatisch minder gaat eten.

In mijn ogen is de perfecte formule voor gewichtsverlies: het keto dieet in combinatie met intermittent fasting.

Let er wel op dat je transvetten vermijdt. Deze vetten verhogen je LDL-cholesterol (slechte cholesterol) en ook insuline. Dit is juist niet goed voor het afvallen.

6. Minder koolhydraten eten

Eet minder koolhydraten als je wilt afvallen

Zoals we eerder hadden besproken, zorgen koolhydraten meer voor een verhoogde insuline productie. En eet je minder koolhydraten? Dan kan je lichaam dit ook niet als brandstof gebruiken. Dus moet je lichaam wel lichaamsvet als brandstof gebruiken.Ā 

En koolhydraten geven je over het algemeen een minder verzadigd gevoel. Je hebt zelf vast wel het verschil ervaren tussen een boterham met pindakaas en een boterham met hagelslag.

Maarā€¦

Niet alle koolhydraten zijn slecht voor je. Peulvruchten, groenten, fruit, rijst etc.Ā kan je primaĀ blijven eten, want deze producten blijven natuurlijk gezond.

5. Weg met snoep

Ā 

Waarom je snoep weg moet gooien

Dit is een vrij logische, maar een praktische tip. Het beste wat je kan doen is om al je koekjes, snoep, chocolade etc. weg te gooien. Maar ook ongezond eten, zoals sterk bewerkt voedsel (voedsel met 5 of meer ingrediƫnten).

Wat je niet in je huis hebt kan je ook niet eten. Ik kan begrijpen dat dit lastig voor je kan zijn en veel mensen geven aan dat het niet erg is om wel eens te snoepen of om een cheat meal te eten. Mijn probleem hiermee is dat de meeste mensen niet voldoende discipline hiervoor hebbenā€¦

Een cheat meal wordt namelijk zo een cheat day en vervolgens een cheat week. En dat blijft zo doorgaan totdat je weer volledig bent teruggevallen in je oude gewoontes. Een slecht idee dus.

Ben jij wel iemand met veel zelfbeheersing en discipline? Dan mag je zeker eens in de zoveel tijd iets snoepen of ongezond eten. Maar dan moet je je wel recht in de spiegel aankijken en jezelf vragen of jij dit echt kan of niet.

4. Meer sporten

Sporten voor afvallen

Zoals tip 10 aangeeft val je af wanneer er minder calorieƫn je lichaam ingaan dan uitgaan. Daar hebben we alleen de calorieƫn behandeld die je lichaam binnenkomen. Hier focussen we op de calorieƫn die je lichaam uitgaan, oftewel de calorieƫn die je verbrandt.

We kunnen de calorieĆ«n die je lichaam uitgaan verhogen door meer actief bezig te zijn. Een goede manier hiervoor is om vaker en intensiever te sporten.Ā 

Het doel is dan om zo veel mogelijk calorieƫn te verbanden en dat kan natuurlijk via verschillende sporten/trainingen. Hier zijn een aantal sporten en oefeningen die je kan doen om meer af te vallen:

  • Wandelen/hardlopen
  • Fietsen
  • Zwemmen
  • Krachttraining
  • Yoga

Mijn advies hierbij is om een training of trainingen te kiezen die bij jou past. Als je iets echt met tegenzin moet doen, hou je dat minder lang vol dan wanneer je iets met plezier doet.

Let er wel op dat er altijd dagen en momenten zijn wanneer je geen zin hebt. Hier ligt de uitdaging om het stemmetje in je hoofd te negeren en om het gewoon te doen.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ook hier heb ik een trucje voor, namelijk de 5 seconden regel. In het kort heb je 5 seconden de tijd om actie te ondernemen voordat het stemmetje in je hoofd excuses begint te verzinnen. Wil je meer over de 5 seconden regel leren? Dan moet je echt het boek van Mel Robbins lezen.

3. Drink veel water

Waarom je veel water moet drinken

Je hoort het vast vaker: je moet dagelijks veel water drinkenā€¦ Maar waarom moeten we dat eigenlijk doen?

Als je onze blog over de 8 beste healthy foods tegen vermoeidheid hebt gelezen, dan weet je dat je lichaam ongeveer tussen de 55 en 60% uit water bestaat en dat het drinken van water je ook meer energie geeft.

Daarnaast kan je lichaam ook hongerĀ verwisselen met dorst, dit wordt ook wel valse honger genoemd. In je hersenen wordt honger en dorst namelijk op dezelfde plek geregeld.

Veel water drinken kan ook je stofwisseling versnellen. Dit onderzoek laat zien dat het drinken van water een positief effect heeft op afvallen.Ā 

2. Gebruik een boodschappenlijstje

Gebruik een boodschappenlijstje als je wilt afvallen

Je kent het vast wel, je loopt door de supermarkt en ziet een reep chocola liggen en je legt het vervolgens in je winkelmandje. En als je dit wel vaker doet, dan verspil je 1, te veel geld en 2, je huis zit vol met ongezonde spullenā€¦

En zoals je bij tip 6 ziet, is het meest handige om deze ongezonde voeding niet thuis te hebben. Op het moment dat je dit nog wel in je huis hebt, kan je dit ook makkelijker in je lichaam stoppen en dit willen we juist voorkomen.

Een goede methode om af te rekenen met de neiging om ongezonde producten te kopen, is om een boodschappenlijstje te gebruiken. De regel hierbij is om alleen te kopen wat op dat lijstje staat. Dit zal het afvallen niet alleen makkelijker maken, maar het zal je ook veel geld schelen. Je lichaam blij en je portemonnee ook.

1. Doe het samen

Samen afvallen

Wat is nou fijner dan om iets samen te doen? Dit geldt ook voor afvallen. Hierdoor wordt het niet alleen makkelijker, maar ook leuker!

En daarnaast creƫer je hiermee ook een accountability partner, iemand waar je een verantwoording aan moet afleggen. Dit zal de kans dat jij jouw doel behaaldt, enorm verhogen!

Mijn advies is om dagelijks met jouw accountability partner een aantal minuten te bellen of te videobellen. Tijdens dit gesprek stel je aan elkaar de vraag of je je dagelijkse doel hebt behaald of niet. En zo niet, waarom.

Natuurlijk willen we aan onze accountability partner geen slecht nieuws vertellen en om deze reden werkt een accountability partner ook zo goed.

Wie is nou geschikt als accountability partner? Nee, niet je goede vriend of vriendin. Het is namelijk de bedoeling dat je tijdens het dagelijkse gesprek alleen maar over jullie doelen hebt en niet over het feestje op je werk.

Waar vind ik een accountability partner?

Er zijn vele Facebookgroepen over afvallen en stel daar heel simpel de vraag dat je op zoek bent naar een accountability partner. Ik weet zeker dat er genoeg enthousiaste mensen zijn waar je uit kan kiezen!

WatĀ is jouwĀ #1Ā tip voor hetĀ afvallen?Ā 

Heb jijĀ jouw droomgewicht al behaald of ben jij goed op weg?

Zo ja, wat leuk om te horen! Ik ben ook heel benieuwd welke tip jou het meest heeft geholpen (het kan een tip uit deze of een andere blog zijn, maar ook jouw eigen tip). Deel ook je ervaringen in de comments hieronder. Zo kunnen we ook van elkaar leren!

Vond jij deze blog interessant en de tips handig? Laat het dan ook even in de reacties weten. Ik ben heel benieuwd! ;)

3 reacties

Eiwitten geven langer een verzadigd gevoel dan bijvoorbeeld koolhydraten. De snacks die voor mij werken zijn een handje gemengde noten of cashewnoten, een halve avocado, (eventueel in guacemole verwerkt als je het puur niet lekker vindt), of gewoon een hardgekookt ei. Dit laatste is natuurlijk niet vegan maar wel gezond en het stilt de honger.

Milou

Hey Milou! Wat fijn om te horen dat je de blog interessant vond. De 5 seconde regel is echt een game changer en kan je inderdaad ook op andere gebieden in je leven toepassen.
Je hebt helemaal gelijk, zelfdiscipline is een absolute must-have. Je wilt namelijk consistent zijn, met slechts Ć©Ć©n keer gezond eten ga je het niet redden.
Dat is een erg goede tip om eiwitrijke snacks in huis te hebben. Heb jij nog specifieke snacks die jij aanraadt?

Dinner & Cooking

Is zeker een waardevolle blog met een duidelijk overzicht van meerdere afvalmethodieken. Met name de 5 seconden regel vind ik erg boeiend en ook relevant. Je kunt deze regel ook voor andere doelen gebruiken bijvoorbeeld om makkelijker uit je bed te komen in de ochtend. Mijn zoon gebruikt deze 5 seconden regel al jaren en ik kan zeggen met enorm veel succes. Ik ken niemand die meer zelfdiscipline heeft dan hij. Misschien kan dit een inspiratie zijn voor anderen.
Als je echt iets wilt bereiken zoals in dit geval afvallen, moet je absoluut genoeg (zelf)discipline hebben om een dergelijk doel te kunnen behalen.
En inderdaad is het erg zinvol om je favoriete snacks die niet helpen bij het afvallen niet in huis te hebben. De drempel om het toch te kopen met dit regenachtige Pinksterweer is waarschijnlijk hoog genoeg om thuis te blijven. Zorg dan wel voor gezonde eiwitrijke snacks die je wel in huis hebt. Dit heeft mij zeker geholpen om een gezond voedingspatroon te behalen en te behouden.

Milou

Reactie plaatsen