Alles Wat Je Moet Weten Over Vetten

Alles Wat Je Moet Weten Over Vetten

Vetten…

Vet goed of toch niet?

Het verbaast mij nog steeds dat er zoveel mensen zijn die een slechte associatie hebben met vetten.

Dan denk ik echt zo van kom op mensen, het is inmiddels al 2021…

In eerdere blogs heb ik meerdere malen aangegeven dat het eten van vetten juist goed voor je is.

Maar, dit geldt niet voor alle vetten…

Welke soorten vetten zijn er 

Soorten vetten

Eerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten vetten zijn. Vetten zijn namelijk niet allemaal hetzelfde…

Welke soorten vetten zijn er?

Vetten zijn onder te verdelen in 3 verschillende categorieën, namelijk in:

 • Onverzadigde vetten
 • Verzadigde vetten
 • Transvetten

Ik kan me nog goed herinneren dat een diëtiste het volgende ezelsbruggetje had om te onthouden welke soort vet goed voor je is en welke niet: “Onverzadigde vetten begint met de letter ‘O’ en zijn dus oké. Verzadigde vetten begint met de letter ‘V’ en zijn dus verkeerd”.

Ik kan je nu al vertellen dat dit niet helemaal klopt. En daarnaast ontbreken de transvetten ook…

Gelukkig weet jij na het lezen van deze blog precies welke vetten wel/niet goed voor je zijn en waarom!

Onverzadigde vetzuren

Onverzadigde vetten worden ook plantaardige vetten genoemd omdat ze voornamelijk in planten voorkomen. Deze vetten kan je ook wel herkennen doordat ze vloeibaar of zacht zijn op kamertemperatuur.

Maar ook onverzadigde vetten kunnen we onderverdelen is 2 soorten: namelijk in enkelvoudig onverzadigde vetten en in meervoudig onverzadigde vetten. 

Enkelvoudig onverzadigde vetten

Olijfolie is een enkelvoudig onverzadigde vet

Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn erg goed voor je. Zo kunnen deze vetten ervoor zorgen dat het slechte cholesterol, oftewel LDL-cholesterol, in je lichaam vermindert. Dit betekent dat je minder kans hebt op hart- en vaatziekten en op een beroerte.

In welke producten zitten enkelvoudig onverzadigde vetten? Enkelvoudig onverzadigde vetten zitten vooral in de volgende producten:

 • Olijfolie, zonnebloemolie, koolzaadolie, sesamolie, saffloerolie
 • Pindakaas en -olie
 • Avocado’s
 • Noten

Meervoudig onverzadigde vetten 

Naast enkelvoudig onverzadigde vetten zijn er ook meervoudig onverzadigde vetten. Net als enkelvoudig onverzadigde vetten zijn ook deze vetten erg gezond.

Zo zijn meervoudig onverzadigde vetten ook goed voor de gezondheid van je hart en verlagen het slechte cholesterol in je lichaam. Zowel omega-3-vetzuren als omega-6 vetzuren behoren tot de meervoudig onverzadigde vetten.

Omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren in sardines

Zoals je misschien al weet zit in vis veel omega-3-vetzuren. Misschien slik je zelfs wel visolie pillen. Maar waar zijn omega-3-vetzuren eigenlijk goed voor?

In het kort zijn omega-3 vetzuren goed voor de gezondheid van je hart. Zo helpen omega-3-vetzuren je tegen hart- en vaatziekten en ze verlagen je bloeddruk.

Hier is een aantal voedingsbronnen van omega-3-vetzuren:

 • Vis (zalm, makreel, tonijn, haring en sardines)
 • Lijnzaad
 • Chiazaad
 • Walnoten 

Wil je meer over omega-3-vetzuren lezen? Bekijk dan dit artikel.

Omega-6-vetzuren

Omega-6-vetzuren in zonnebloempitten

Omega-6-vetzuren mogen ook niet in je voeding ontbreken. Omega-6-vetzuren zijn essentieel voor een goede functionering van je lichaamscellen. 

Maar… let er wel op dat je niet te veel omega-6-vetzuren eet, omdat je cellen mogelijk er anders op zullen reageren.  

Hier is een aantal voedingsbronnen van omega-6-vetzuren:

 • Zonnebloempitten
 • Sojaolie
 • Druivenpitolie
 • Zonnebloemolie

Het is wel belangrijk om even op te merken dat producten met een hoge hoeveelheid omega-6-vetzuren relatief weinig omega-3-vetzuren bevatten. Dit onderzoek geeft aan dat je voeding ongeveer uit even veel omega-6-vetzuren als omega-3-vetzuren mag bevatten.

Het is over het algemeen wel zo dat de meeste mensen veel meer omega-6-vetzuren binnenkrijgen, dus focus meer op omega-3-vetzuren!

Wil je meer over omega-6-vetzuren lezen? Bekijk dan dit artikel. 

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten kan je herkennen aan het feit dat deze hard zijn op kamertemperatuur. Verzadigde vetten worden ook wel dierlijke vetten genoemd, omdat ze vooral in dierlijke producten voorkomen, zoals in:

 • Melk
 • Kaas
 • Vlees

Verzadigde vetten in dierlijke producten

Maar verzadigde vetten komen niet alleen in dierlijke producten voor, nee…

Ze komen ook voor in plantaardige oliën, zoals in:

 • Kokosolie
 • Palmolie

Verzadigde vetten in kokosolie

Alleen hoe komt het toch dat verzadigde vetten een slecht imago hebben (weet je nog de ‘V’ van verkeerd)?

Dit komt doordat mensen jaren lang het idee hadden dat verzadigde vetten een negatieve rol speelden bij hart- en vaatziekten en werden hierbij geadviseerd om dierlijke vetten met plantaardige vetten te vervangen.

Maar dit klopt niet…

Uit dit onderzoek blijkt dat het aantal gevallen van hart- en vaatziekten constant bleef stijgen, ongeacht de gegeven adviezen.

Wat wel een grote rol speelt bij hart- en vaatziekten zijn koolhydraten. Als je onze blog over het keto dieet voor beginners hebt gelezen, dan weet je dat koolhydraten meer voor een verhoogde productie van insuline zorgen dan eiwitten en vetten. En hiermee maakt je lichaam ook meer lichaamsvet aan…

Tot slot zijn er ook velen die het carnivoor dieet volgen (wat volledig uit dierlijke producten bestaat), die meerdere gezondheidsvoordelen ervaren. Hier is een aantal:

 • Het verliezen van lichaamsvet
 • Het helpt tegen een depressie
 • Het zorgt voor een gezondere huid
 • Het kan helpen tegen ongerustheid

Zelf heb ik dit nog niet eerder geprobeerd, dus kan ik ook niet uit eigen ervaringen spreken. Maar wat wel zeker is, is dat verzadigde vetten helemaal niet zo erg zijn om te eten!

Transvetten

Oké, tot nu toe hebben we alleen maar positief over vetten gesproken.

Maar daar zal nu verandering in komen…

Er is namelijk één soort vet die je absoluut wilt vermijden…

En dat zijn: kunstmatige transvetten!

Ook bij transvetten kunnen we onderscheid maken tussen twee types, namelijk in:

 • Natuurlijke transvetten (die op een natuurlijke wijze voorkomen)
 • Kunstmatige transvetten

Over natuurlijke transvetten hoef je je verder geen zorgen te maken. Deze ontstaan op een natuurlijke wijze in de darmen van vee zoals runderen.

Maar in tegenstelling tot natuurlijke transvetten zijn kunstmatige transvetten alles behalve natuurlijk. Deze vetten ontstaan namelijk via een chemisch proces waarbij plantaardige oliën worden verhard.

Kunstmatige transvetten zijn makkelijk te gebruiken, goedkoop en lang houdbaar. Vandaar dat vele organisaties dit gebruiken in hun producten. Goed voor de omzet van die organisaties, maar alles behalve goed voor je gezondheid…

Transvetten verhogen je LDL-cholesterol (slechte cholesterol), insuline en verlaagt je HDL-cholesterol (goede cholesterol). Niet goed dus!

Kunstmatige transvetten worden gebruikt in veel verschillende producten, zoals in: donuts, koekjes, gefrituurd eten, margarine etc. En wat opvallend is, is dat dit allemaal sterk bewerkt voedsel is (voedsel van minimaal 5 ingrediënten).

Kunstmatige transvetten in junkfood

Mijn advies is om voornamelijk alleen natuurlijke producten te eten, zodat je deze vervelende kunstmatige transvetten vermijdt!

Hoeveel vetten mag ik eten?

Hoeveel vetten mag ik eten?

Hier zijn de meningen erg over verdeeld…

Zo geeft de Consumentenbond aan dat een gezond dieet 20-40% uit vet mag bestaan. Maar mensen die het keto dieet volgen (die hoofdzakelijk vetten eten), gaan hier al gauw overheen. 70-80% van de dagelijkse calorieën van het keto dieet bestaat namelijk uit vetten…

Er is geen goed of slecht dus, maar ik zou wel je dagelijkse calorieën in de gaten houden. 1 gram vet bevat namelijk 9 calorieën en dit is meer dan 1 gram eiwit (4 gram) en 1 gram koolhydraten (4 gram).

Ook al zijn de meeste vetten goed voor je, betekent dit niet dat je eindeloos vetten kan eten. Als je er namelijk te veel van eet, dan kom je nog steeds aan…

Wat je het beste kan doen is om naar je dagelijkse calorieën te kijken die je verbrandt en dan weet je ook precies wanneer je te veel eet of niet.

Door het eten van vetten krijg je wel sneller een verzadigd gevoel, dus hoef je je hier niet al te veel zorgen om te maken.

Conclusie

Vetten zijn gezond

Het eten van vetten is over het algemeen hartstikke gezond!

Probeer wel zo veel mogelijk kunstmatige transvetten te vermijden, deze vetten zijn juist niet gezond voor je. Kunstmatige transvetten zijn vooral te vinden in sterk bewerkt voedsel.

Mijn advies is om zo veel mogelijk natuurlijke producten te eten.

Je hoeft je je ook niet zo snel zorgen te maken dat je te veel vetten eet. Je dagelijkse calorieën mogen best voor een groot deel uit vetten komen. Als je echt zeker wilt zijn dat je niet te veel vetten eet, dan is het aan te raden om je dagelijkse verbrande calorieën uit te rekenen.

2 reacties

Hoi Milou, wat fijn om te horen dat je van de blog hebt genoten. Kokosolie heeft inderdaad meerdere gezondheidsvoordelen. Zo zorgt laurinezuur er ook voor dat je HDL-cholesterol (goede cholesterol) wordt verhoogd. Daarentegen laten verschillende onderzoeken wel zien dat kokosolie ook zorgt voor een verhoogde LDL-cholesterol (slechte cholesterol). Maar deze onderzoeken zijn relatief kort van duur, dus kunnen er geen conclusies voor de lange termijn effecten van kokosolie worden getrokken. Ik ben persoonlijk een fan van kokosolie, dus ik blijf het gewoon lekker gebruiken! :)

Dinner & Cooking

Erg leuk dat er eindelijk iets wordt geschreven over de voordelen van vetten, want die zijn er genoeg.
Kokosolie verhoogt de energie, ook het metabolisme, verbetert de schildklierfunctie en helpt bij gezond gewichtsverlies. Bij verhitting van kokosolie komen er ook geen schadelijke stoffen vrij zoals bij de meeste andere oliën en dierlijke vetten.
Kokosolie kan je verder beschermen tegen infecties, die door virussen, bacteriën en schimmels worden veroorzaakt. Ongeveer de helft van de vetzuren in kokosolie bestaat uit laurinezuur. Dit zuur heeft een ontstekingsremmende werking.
Kokosolie vermindert tevens de eetlust wat uiteraard erg voordelig is voor mensen die willen afvallen. De MCT’s in kokosolie kunnen je ook helpen bij het opbouwen van spieren.
Ook in roomboter zit laurinezuur en ook boterzuur die een vergelijkbare werking heeft en je darmen extra bescherming bieden.
Dus zoals in de blog al duidelijk is beschreven zijn verzadigde vetten per definitie beslist niet ongezond.

Milou

Reactie plaatsen